ASTU AJAMASINASSE Nõmmel müüakse ajastule truud maja, mis täis omanäolist kunsti

Kodu.postimees.ee
Copy
Maja Nõmmel.
Maja Nõmmel. Foto: KV.EE

Nõmmel müüakse 1930ndatel ehitatud maja, mille olemus on jäänud ajastule truuks.

Nõmme mändide all asuv 2993 ruutmeetri suurune kinnistu on üks omapärasemaid piirkonnas. 363,6 ruutmeetri suurune elumaja on sisustatud maitsekalt, millele lisab vürtsi põnevad kunstiteosed. 

Hoone projekteeris 1930. aastatel arhitekt Eugen Sacharias ning valmis see 27. augustil 1940. Maja renoveeriti 2004. aastal, mil ühtlasi tegi hoonele sisekujunduse Eesti tuntud sisearhitekt Juta Lember.

Sisekujunduses on jäädud truuks originaalile.
Sisekujunduses on jäädud truuks originaalile. Foto: KV.EE

Renoveerimise käigus säilitati palju algupärast. Maja on ehitatud kahekihilise püstpalk maja konstruktsioonil ning väljaspoolt kivivillaga soojustatud. Välisilmet hoonel ei muudetud: välisseinad krohviti üle ja aknad uuendati. Plekkkatus vahetati kaks aastat tagasi uue vast välja ning lisati täiendav soojustus, mis vastab kaasaja nõuetele.

Müüdav kinnistu koosneb koosneb kahest eraldiseisvast kinnistust: Vabaduse pst 109 (1943 ruutmeetrit) ja Vabaduse pst 109a (1050 ruutmeetrit). Vabaduse pst 109a krundile on ka soovi korral võimalus ehitada juurde eraldi maja.

Elamist iseloomustab kunstirohkus.
Elamist iseloomustab kunstirohkus. Foto: KV.EE

Hoov on haljastatud ning piiritletud korraliku puitaiaga, et tagada privaatsus. Hoovis on piisavalt ruumi lisada aiamööbel ning olemas on ka välibasseini valmidus.

Õueala kaunistab veel mändide all seisev pronksist jaanalind, mille autoriteks on kunstnik Jaak Soans ja arhitekt Rein Luup. Igas aias võiks olla skulptuur, ja kuna Nõmmel on oravad, jänesed, rebased tavalised, siis otsustati hoopis erilise linnu kasuks.

Elumaja esimese korruse põrandad on kaetud klassikalise kalasaba parketiga ja laed vastupidavate vineerpaneelidega. Teise korruse magamistoad ning köögi põrandad on kaetud marmoleumiga. Keldrikorrusel on männipuidust laudpõrand. Vannitubade katteks on kasutatud keraamilisi plaate.

Köögist leiab ka vanakooli puupliidi!
Köögist leiab ka vanakooli puupliidi! Foto: KV.EE

Taastatud on originaalsed aknad ja uksed koos hingede, lukkude ning käepidemetega. Omaette vaatamisväärsuseks on ka kindlasti täispuidust trepp koos taastatud käsipuuga.

Veinikeldri seinad on tehtud paekivist ja betoonist, mis tagavad täpselt õige temperatuuri ja niiskuse oma kogu hoiustamiseks. Sauna puhul on tegemist puuküttega saunaga.

Kokku on majas 4 tualettruumi: üks soklikorrusel, üks esimesel korrusel ning kaks tükki teisel korrusel. Vanni- ja dušširuume on kokku kolm.

Üks mitmest magamistoast.
Üks mitmest magamistoast. Foto: KV.EE

Tegemist on klassikalist stiili funkmajaga, mille sisedisaini iseloomustab art deco stiilis mööbel. Söögitoa teevad eriliseks Alar Kotli poolt disainitud koridoride valgustitest rekonstrueeritud lühtrid. Elutoa pärliks on aga originaal ahjupottidest kamin, mis on korraliku soojuspidavusega.

Magamistoale annab ilme helesiniste ahjupottidega kamin, mille järgi on ka kujundatud kogu magamistoa värvilahendus. Kabinetis on kindlasti olulisel kohal Skandinaavia juugend stiilis 1880. aastal Taagepere Lossi jaoks valminud töölaud koos kahe külalistooliga.

Maja üheks huvitavamaks ja silmapüüdvamaks osaks on kindlasti keldrikorrusel asuvad kodukino ja piljardiruumi osad. Akustikaprojekti koostas stuudio jaoks Eesti tunnustatuim helispetsialist Linda Madalik. Disainielemendiks on piljardiruumi seinale pandud arhitekt Sachariase joonestatud majaprojekt ning vaated fassaadist.

Soklikorrusel on elu.
Soklikorrusel on elu. Foto: KV.EE

Müügikuulutusega saab lähemalt tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles