NÄDALA RETSEPTID Kõrvits astub ette. Supis, koogis ja popis kõrvitsalates

Britt Rosen
Copy
Popp kõrvitsalate: espresso, piim, kõrvitsapüree, vürtsid ja midagi magusat. FOTO: Shutterstock
Popp kõrvitsalate: espresso, piim, kõrvitsapüree, vürtsid ja midagi magusat. FOTO: Shutterstock Foto: Shutterstock

Leebe maitse teeb kõrvitsast universaalse sügisvilja, mis passib ühtmoodi hästi soolaseks ja magusaks. Eksootiliste maitsete maailma asjatundja Juta Raudnask jagab nõu, kuidas kõrvitsat köögis vürtsidega särama ergutada.

Kõrvitsal on pidu, sest kõrvits saab end praegu näidata kõige parematest külgedest ükskõik millises peokülalistele keedetud suures pajatäies sügissupis või magusas küpsetises. Kodudes, kus kõrvitsast lugu peetakse, saab maailma suurim mari – jah, botaaniliselt on kõrvits just mari – hooaja tipul ka jõuluks marineeritud, saiatainasse segatud ja praelisandiks küpsetatud.

Umami maailma maitsete poe perenaine ja ilmarännakutelt kogutud kulinaarsed seiklused-tarkused mitmesse raamatusse kirjutanud Juta Raudnask (pildil) nendib, et eksootilised maitseained panevad küllalt neutraalse maitsega kõrvitsa särama ükskõik millises roas. Ka supis. Tõenäoliselt on igal supikeetjal oma lemmikvariandid. Raudnask teeb kõrvitsapüreesuppi mitmel moel ja pakub lugejaile välja kaks: ühes kreemises ja siidises sügissupis annavad särtsu ja soojust sidrunhein ning kookospiim, teises lisavad eksootilisi maitsenoote muskaatpähkel ja vürtsköömen. Seejuures võib kõiki vürtse sinna oma maitse järgi mõõta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles