NÄDALA AED Taimed tuppa, tali tuleb!

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Kõiki suvelilli pole mõistlik ületalve hoida. 
Kõiki suvelilli pole mõistlik ületalve hoida. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Oktoobri keskpaik on käes ja ümber hakkab saama ka kõige visamate suvelillede õitseaeg. Milliseid suvelilli ja kus oleks mõistlik ületalve säilitada ning kuidas seda õigesti teha?

Suvelillede all mõistame taimi, kes elavad välitingimustes ainult ühe hooaja. Need võivad olla üheaastased taimed nagu saialilled või magunad, ent suvelilledena kasvatatakse ka paljusid selliseid taimi, kes oma kodumaal kasvavad aasta ringi ja võivad elada aastaid. Suvelillede säilitamiseks on mõtet pingutada siis, kui tegemist on kalli või mõne haruldase taimega või lihtsalt teile meeldiva värvitooniga, mida järgmisel aastal enam saadaval ei pruugi olla.

Samuti võib suvelilleamplite või -pottide ületalve hoidmine säästa raha, sest uue ampli soetamise kulu jääb ära, pealegi kasvab taim iga aastaga veidi suuremaks ja õitseb õige hoolitsemise korral üha võimsamalt. Talvituma viiakse inglitrompetid, fuksiad, tsitruselised jt taimed, ent näiteks petuunia, suutera või kivikilbiku ületalve hoidmisel pole erilist mõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles