OLE TARGEM Levinud teguviis, millega inimesed oma elu ohtu seavad

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Suitsuanduri kohustus pole tänaseks kellelegi võõras nagu on ka päevselge, et kapinurgal vedelevast andurist pole mingit kasu. Vaid korrektselt paigaldatud ja kontrollitud andur saab efektiivselt oma tööd teha. Kuid mida näitab praktika?

Tänavu maikuu varahommikul puhkes tulekahju ühes Ida-Virumaa ridaelamus. Hoone sai ulatuslikke kahjustusi ja osaliselt hävines. Esialgsel hinnangul sai põleng alguse külmkapi rikkest.

Elamus puudus korrektselt paigaldatud suitsuandur ja tulekahjus sai kannatada kaks inimest. «Omanik oli selle mingil põhjusel alla võtnud ja andur ei täitnud oma funktsiooni korrektselt,» täpsustab päästeameti ennetusosakonna ekspert Tuuli Taavet.

Miks andur puudub?

Põhjuseid, miks paljudes kodudes andurid puuduvad või on vananenud, on mitu. Taaveti sõnul mängib rolli nii inimeste rahaline olukord kui elustiil. Paarikümne eurone andur tundub nii mõnegi leibkonna jaoks kuluka investeeringuna. Samas on suitsuanduri eluiga sõltuvalt tootjast 3-10 aastat ning kui selle hind aastate peale ära jagada, on potentsiaalse elupäästja hind üsna olematu.

Taavet lisab, et kodunõustamiste käigus näevad päästjad, et kodudes, kus siseruumides suitsetakse, on suitsuandur sageli eemaldatud põhjusel, et see segab suitsetamist. «Eemaldatud andur ei saa aga paraku ka õnnetusest märku anda,» nendib spetsialist.

G4S Nublu teenusejuht Eveli Hunt ütleb, et kõige kurvem on see, kui loobutakse suitsu- või vinguandurist põhjusel, et andur annab pidevalt häiret. «Pidev häiresignaal tähendab hoopis seda, et on mingi põhjus, miks andur häiret annab ja midagi tuleks muuta. Näiteks kontrollida küttekollet või korrigeerida kütmisvõtteid, loobuda toas suitsetamisest või paigaldada andur köögist eemale,» annab ta nõu. Tuleb tegeleda põhjusega, mitte loobuda elupäästvast andurist.

Nelja aasta inimese surmaga lõppenud tulekahjude statistika näitab, et suitsuanduri olemasoluga seonduvad arvud pole ajas paranenud – hoopis vastupidi. Töökorras suitsuanduri puudumise all on mõeldud olukordi, kus töökorras suitsuandur puudus, suitsuandur ei olnud töökorras või ei teata selle olemasolu ja töökorras oleku kohta.

Mille vastu eksitakse?

Nagu eespool sai mainitud, on suitsuanduri eluiga olenevalt tootjast kuni 10 aastat. Kui seade on aegunud, tuleb see koheselt välja vahetada. Taaveti sõnul aga ei tule inimesed tihti selle peale, et anduril on oma eluiga ja selle lõppemise järel ei suuda seade enam efektiivselt tööd teha.

Hunt ütleb, et kõige tavapärasem viga on suitsuanduri vale paigutus. Andurit ei paigaldata lakke, vaid hoitakse näiteks pakendis või kapi peal. «Kõige kiiremini avastab suitsuandur tulekahju kui see on paigaldatud võimalikult kõrgele, eemale õhuringlust takistavatest objektidest,» lisab ta. «Nublu klientidele räägime, et andur tuleb paigaldada elamise kesksesse avatud ruumi ning kinnitada kruvidega lakke.»

Hunt nendib, et inimesed ei teadvusta sageli ka seda, et suitsuandur vajab regulaarset kontrolli ja hooldust. Näiteks ei vaadata, kas patareid vajaksid vahetamist. Ta lisab, et Nublu müügiesindajad on aastate jooksul külastanud mitmesaja tuhande Eesti pere kodusid ja jõudnud järeldusele, et pea pooltes kodudes on suitsuandurid aegunud.

Muuda elu lihtsamaks

Nagu öeldakse, siis ega pea pole prügikast. Suitsuanduriga seonduvad tüütud tegevused on võimalik mugavalt delegeerida. Nutikas suitsu- ja vingugaasiandur annab näiteks patareide tühjenemisest ise märku. Samuti teatab ta, kui vajab aegumise või seadme rikke tõttu väljavahetamist. Lisaks suurendab pere turvatunnet teadmine, et nutikas andur annab ohust märku ka siis, kui viibite kodust eemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles