KONN TOOTEPAKENDIL Mida see ebatavaline märgis tegelikult tähendab? (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Konn tootepakendil – jõletu mürk või jätkusuutlikkuse märk?
Konn tootepakendil – jõletu mürk või jätkusuutlikkuse märk? Foto: Shutterstock

Toodetele märgitud konnamärgis on valeinfo levitajate tõttu põhjustanud asjatut paanikat.

Eesti suurim magusatootja Kalev on viimastel kuudel saanud hulga küsimusi ja ka etteheiteid toodetel oleva konnamärgise pärast. Valeinfo levitajad on tekitanud üle maailma olukorra, kus tootjad peavad pidevalt tõestama, et teada-tuntud sümboli taga on looduskaitse ja kestliku põllumajanduse toetus, mitte vandenõuteooria vaktsiinidest ja mürkidest. Konnamärgise tausta avab Orkla Eesti kestlikkuse juht Evelin Heiberg.

Infokülluse ja ühismeediagruppide ajastul pole põhjust imestada, et levib ebaühtlase kvaliteediga teabe, aga konnamärgisega toimuv on tootjatele siiski ootamatu. Üldjuhul hindavad inimesed keskkonnasäästlikku majandamist, taime- ja loomaliikide kaitset, arengumaade elanikkonna harimist, lapstööjõu vältimist ja teisi kestlikkusega seotud eesmärke. Praegu aga tegutseb surverühm, mis levitab sõnumit, mille järgi kestlikult toodetud kaubad on justkui ohtlikud, sisaldavad vaktsiine ja mürke, teevad inimesi haigeks. Tagatipuks on selle kõige taga üleilmne vandenõu.

Millele viitab konnamärgis tegelikult?

Konnamärgis on levinud ja tunnustatud Rainforest Alliance sertifikaat, mis aitab tarbijatel ära tunda ja valida tooteid, mis toetavad inimeste ja keskkonna heaolu. Kakaopuud kasvavad paraku üsna kitsal maa-alal ekvaatori lähistel. Seda sellistes riikides, mille elu meil arenenud ühiskonnas on keeruline ette kujutada: inimesed seisavad silmitsi toidu- ja veepuuduse, piiratud inimõiguste ja relvastatud konfliktidega.

See on levinud ja tunnustatud Rainforest Alliance sertifikaat.
See on levinud ja tunnustatud Rainforest Alliance sertifikaat. Foto: Erakogu

Selleks, et tagada elujõuline kakaotööstus, kestlik looduses toimetamine ja talupoegade toimetulek, on hakatud jätkusuutlikult toodetud toorainet sertifitseerima ja aasta-aastalt saab see üha populaarsemaks. Kindlasti leidub inimesi ja organisatsioone, kellele on niisugune areng vastukarva, aga suures plaanis on riskide maandamine arengumaades oluline kogu maailma tulevikule ja seda nii kliima, looduse kui ka inimeste vaatenurgast. Konnamärgis on üks tunnustatumatest ja hinnatumatest sertifikaatidest maailmas, mille üle tootjad uhkust tunnevad. Kalev kasutab sertifikaatidega kakaod juba peaaegu kümme aastat.

Konnamärgise kasutamise õigust ei anta kergekäeliselt ja selleks ei piisa üksnes sertifitseeritud kakao ostmisest. Selle märgisega kaasnevad auditid, et muuhulgas veenduda, et kakaotarned on kontrollitud ja ettevõte lähtub oma tegevuses tervikuna keskkonnahoiust ja sotsiaalsest vastutusest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles