KOSTÜÜM SELGA Tallinna botaanikaaias algab kahenädalane kõrvitsafestival!

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy

Tallinna botaanikaaias algaval festivalil jagub avastus- ja meisterdamisrõõmu nii suurtele kui ka väikestele.

Alates laupäevast ehk 21. oktoobrist kuni 5. novembrini peetakse Tallinna Botaanikaaias kõrvitsafestivali, mille käigus esitletakse põnevaid kõrvitsasorte, toimuvad eesti- ja venekeelsed ekskursioonid ning temaatilised töötoad. Palmimaja kohvikus pakutakse nädalavahetustel kõrvitsatoite. Kõrvitsaretseptide jagajaile ja kõrvitsast inspireeritud kostüümide kandjaile loositakse auhindu.

«Kõrvits on köögivili, mis sobib ühtviisi hästi supiks, salatiks, moosiks, soolaseks pirukaks ja magusaks koogiks. Tema seemned on söödavad ning osavamad on viljalihast isegi veini kääritanud. Nende suurepäraste omaduste tõttu väärib kõrvits ka suuremat tähelepanu ja seetõttu on hilissügis Tallinna Botaanikaaias pühendatud kõrvitsale,» ütles Tallinna Botaanikaaia metoodik ja kõrvitsafestivali kuraator Eliko Petser. «Kutsume külastajaid üles põnevaid kõrvitsaroogasid küpsetama ja uusi maitseid toidulauale otsima.»

Aednikutundides ja töötubades saab teada, milline on taldrikkõrvits, pudelkõrvits, ilukõrvits, käsnkõrvits või suvikõrvits. Nädalavahetustel on võimalik osaleda ka meisterdamise töötubades, kus valmistatakse eri materjalidest kõrvitsaid.

Näitusekõrvitsad on kasvanud ja kosunud Tallinna Botaanikaaia aednike hoolsa pilgu all. Täiendust on tulnud ka Lõuna-Eestist.

  • Kõrvitsate kasvatusest saab lisateadmisi ekskursioonidel: 22.10, 28.10 ja 29.10 kell 13–14 toimub «Aednikutund», mida korraldab kõrvitsaid kasvatanud Tallinna Botaanikaaia vanemaednik Ave Visnapuu.
  • 21.10 ja 04.11 kell 11.30–12.30 on venekeelsed ekskursioonid, mida korraldab giid Maria Strukova.
  • Kõrvitsate meisterdamise töötoad suurtele ja väikestele toimuvad 21.10, 22.10, 28.10, 29.10, 04.11 ja 05.11 kell 12–15 Pille Hermanni juhendamisel.
  • Lastele tehakse pühapäeviti kell 13–15 näomaalinguid ja laupäeval, 4. novembril kell 13–14.30 toimub fruktodisaini töötuba.

Kõrvitsafestivalil visatakse pilk ka Halloweeni traditsiooni, mis ulatub kaugetesse aegadesse ning mil keldi tavade järgi saadetakse ära valgus ja tähistatakse suve lõppu ja uue aasta algust.

Et teha kõrvitsafestival rõõmsamaks ja meeldejäävamaks, võib festivalil osaleja tulla kohale kõrvitsast inspireeritud kostüümis. Kõikide kostüümides tulijate vahel loositakse igal nädalal välja üks perepilet, üks aastakaart ja Tallinna Botaanikaaia meeneid. Loosis osalemiseks tuleb postitada endast pilt kostüümis oma Instagrami või Facebooki lugudesse, märkides ära Tallinna Botaanikaaia konto @botaanikaaed või saates foto e-postile aed@botaanikaaed.ee.

Tallinna Botaanikaaed julgustab kokandussõpru jagama ka oma lemmikut kõrvitsaretsepti. Botaanikaaed ootab kõrvitsatoidust fotot koos retseptiga aadressile aed@botaanikaaed.ee. Kõigi Facebookis avaldatud retseptide vahel loositakse Tallinna Botaanikaaia aastakaart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles