LOOSIMÄNG Anna oma hääl lemmikule seenehoidiste retseptile!

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Postimees

Anna oma hääl lemmikule seenehoidiste retseptile ja võida endale aastane Postimehe digipakett! Võitja loosime välja 26.10.2023. 

  

Ema Eeve seened

  • 1l vett
  • porgand
  • sibul
  • 5spl suhkrut
  • 2spl soola
  • 3 loorberilehte
  • 10 terapipart
  • 3spl äädikat

Tükelda sibul, porgand, lase vaiksel tulel poolkõvaks keeda. Lisa maitseained ja keeda veel veidi. Kui keema hakkab, lisa kolm supilusikatäit äädikat. Kokku saab ligi 2 liitrit marineeritud seeni.

Tümpa ja Kõpa seenehoidis

Vürtsikasmagusas marinaadis kukeseened

  • Kilo kukeseeni puhastada ja kuumutada korraks omas mahlas läbi
  • 2 kopsakat sibulat
  • 1 pisem tšillikaun
  • 3 küünt küüslauku
  • mõned pipraterad
  • 1 suur loorberileht või 3 pisemat
  • 1 kaneelikoor
  • umbes 400 ml vett
  • pool pudelit kuiva valget veini
  • 2 spl 30% äädikat
  • maitse järgi soola ja suhkrut (mõlemat paar spl, maitse enne purkipanekut)

Viiluta sibulad ja küüslauguküüned, pane koos vürtside ja poolitatud tšillikaunaga vette keema. Kuumuta paar minutit, lahusta segus sool ja suhkur, lisa vein ning äädikas. Maitse, vajadusel lisa magusust, soola või hapet tibake juurde. Timmi kuni saad maitselt parima marinaadi, mida elus proovinud oled. Seejärel eemalda marinaadist kaneel, loorberileht ja tšillipoolikud ning vala sisse seened. Lase korraks seened selles vedelikus keema, purgista eelnevalt steriliseeritud purkidesse ja kaaneta. Parimaks tulemuseks lase maitsetel tõmata paar nädalat, seejärel head isu!

Sirmikud särtsakas marinaadis

  • 600g sirmikuid
  • 320g šarlottsibulaid
  • 6 loorberilehte
  • 20 pipratera
  • 10 vürtsitera
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 spl suhkrut
  • 2 spl soola
  • 1 spl sinepiseemneid 
  • 1 tl tšillimaitseainet

Keeda sibul pehmeks. Teises nõus lase 1 liiter tomatimahla keema ja lisa ka enne keedetud segu. Lisa sirmikud ja 2 spl äädikat ja 2 spl Džinni. Keeda veel natuke. Pane purki!

Prae 600 g sirmikuid õliga. Keeda marinaad 250 ml veest, kuhu lisa 320g šarlottsibulaid, 6 loorberilehte, 20 pipratera, 10 vürtsitera, 2 küüslauguküünt, 2 spl suhkrut, 2 spl soola,1 spl sinepiseemneid, 1 tl tšillimaitseainet. Keeda sibul pehmeks. Teises nõus lase 1 liiter tomatimahla keema ja lisa ka enne keedetud segu. Lisa sirmikud ja 2 spl äädikat ja 2 spl Džinni. Keeda veel natuke. Pane purki!

Lehter-kukeseene ja sirmiku pasteet

  • 3 sirmikut
  • muna 
  • jahu
  • 10 väikest sibulat ja küüslaugu küünt
  • 300g võid
  • till
  • rukola
  • sool
  • tšillimaitseaine

Selleks prae pannitäis lehter-kukeseeni nii, et vesi oleks väljas. Siis prae 3 sirmikut muna-jahuseguga. Veel tuleb praadida 10 väikest sibulat ja 10 küüslaugu küünt. Panin kõik ained purustajasse 300g toasooja või, kimbu tillu ja rukolaga. Maitsesta soola ja tšillimaitseainega. 

Kodune seenesalat ehk seeneseljanka

  • kupatatud hakitud võiseened ehk kollariisikas, sobivad kõik kupatatud pilvikud või riisikad
  • tomat
  • paprika
  • sibul
  • porgand
  • suhkur
  • sool
  • äädikas
  • mustterapipar
  • nelk
  • õli

Alustuseks kuumuta õlis sibula ja porgandi poolpehmeks, siis lisa maitseaine, seened, hakitud tomati, paprika ja lõpus äädikat vastavalt oma maitsele, kuumalt purki.

Koduse marinaadiskukeseene hoidisega

  • sool
  • suhkur
  • äädikas
  • sibul
  • porgand
  • till
  • terapipar
  • sinepiseemned

Keeda sibula ja porgandiviilud poolpehmeks, lisa kõik maitseained v.a.äädikas ja väikesed kukeseened, keeda tasasel tulel ligi 15 minutit, koorin tekkinud vaht, lõpus lisa äädikas, keeda veel 2-3 minutit, kuumalt purki. Eriti heaks teeb hoidise tilli ja sinepiseemnete lisamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles