EKSPERT Korterituru kasvule pööramise võti on pankade käes

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eesti kinnisvaraekspert usub, et ühest marginaaliprotsendist piisab, et elavdada praegust kinnisvaraturgu.

Korterituru kasvule pööramisest rääkides keskendutakse enamasti hinnalanguse võimalikkusele, kuigi just pangad saaksid teha olulise sammu, et investeerimisjulgust lisada ja koduost taas kättesaadavamaks teha, leiab 1Partner Kinnisvara juht Martin Vahter.

Panga marginaali ja euribori kogukulu laenuvõtja jaoks on täna suurusjärgus kuus protsenti, millest ligi kaks protsenti on panga marginaali osa. «Koduostja jaoks on lühikese ajaga raha hind läinud ligi kolm korda kallimaks. Eelmise madalseisu ajal olid pangad valmis laskma oma marginaali tänasega võrreldes ka neli korda madalamaks ehk 0,5 protsendi peale, kuid viimase aasta jooksul ei ole keegi tõsist sammu teinud,» räägib Martin Vahter, kelle sõnul on Luminori täna pakutav kolme-aastane fikseeritud 4,99 protsendiline intress lähim pakkumine, kuid ka selle periood on ikkagi piiratud.

«Kui keegi võtab korteri ostmiseks 100 000 eurot laenu 25 aastaks, siis kuueprotsendilise intressimäära juures maksab ta kuus umbes 60 eurot rohkem kui viie protsendi juures. See on keskmise Eesti pere jaoks praegu päris oluline vahe,» toob Martin Vahter ühe elulise näite ja nendib, et koos arendajate pakutavate soodustustega saaks uute korterite turule niimoodi kindlasti hoogu juurde anda.

Aktiivsem turg tähendab Vahteri kinnitusel omakorda rohkem tehinguid ja nii võidaksid päeva lõpuks ka pangad ise sellisest viiendiku võrra raha hinna langetamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles