NÄDALA RETSEPTID Kuidas keeta Mulgi putru? Mulgid jagavad juhatust (3)

Britt Rosen
Copy
Lihtne ja toitev mulgi puder passib sügistalve menüüsse ideaalselt. FOTO: Jaan Heinmaa/«südamega Tehtud Toidud»
Lihtne ja toitev mulgi puder passib sügistalve menüüsse ideaalselt. FOTO: Jaan Heinmaa/«südamega Tehtud Toidud» Foto: Jaan Heinmaa/"südamega Tehtud Toidud"

Eesti tänavuseks toidupiirkonnaks kuulutatud Mulgimaalt pärit rammus Mulgi puder passib külma ja rõskesse sügistalve igati. Võid keeta suurema koguse ette: pannil ülepraetult maitseb see järgmistel päevadel veel paremini.

Mulgimaa on ainus kant Eestis, mis saab uhkustada mitme omanimelise toidukuulsusega, olgu see Mulgi puder, kapsad, korp või kama. Ülemöödunud sajandi lõpupoole hakkasid need tasapisi levima mulkide toidulaualt üle Eesti – käis suur talude ostmine ja ühes sellega kolis mulke koos oma toidukultuuriga mujale. Kõik need mulgipärased toidud kuuluvad praegu meie rahvuskööki, mille üheks vundamendiks on teravili.

Ühelgi Mulgi nimiroogadest ei ole ainsat ja ainuõiget retsepti, mainib Mae Rae Mulgimaa toidupiirkonna korraldustoimkonnast. Igas talus võis see algselt nüansiti erineda ja praegugi tehakse neid kodudes erinevalt, liiati on arhailiste variantide kõrvale tulnud moodsad mugandused.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles