NÄDALA AED Kuidas kaitsta noori puid

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Noore viljapuu tüve ümber pandud tihe võrk kaitseb puukoort nii hiirte kui ka jäneste eest.
Noore viljapuu tüve ümber pandud tihe võrk kaitseb puukoort nii hiirte kui ka jäneste eest. Foto: Ingrid Sembach-Hõbemägi

Haned läinud, hallad taga. Külmade saabudes aheneb aasta ringi tegutsevate loomade toiduvalik ning ulukid hakkavad otsima toidupoolist aedadest. Nüüd tuleb tegutseda, et kevadel kahetsema ei peaks, sest esimesena pannakse silm peale noortele viljapuudele.

Kõige kaitsetumad on aiad, mis on ümbritsetud madala tara või hekiga või suisa tarastamata. Sel juhul tuleb noori puid ükshaaval kaitsta. Noorte viljapuude koor on õrn ja mahlane ning võimalus saada talve üleelamiseks vajalikku energiat meelitab ligi kõikvõimalikke ulukeid ja närilisi.

Vanu korbaga puid ulukid enam ei näri, ent sarvi võivad kitsed, hirved või põdrad nende vastu küll nühkida ja sel viisil ikkagi koort kahjustada. Harvad pole ka juhud, mil noored puud sügamise käigus sootuks pealt ära murtakse ning päästa ei õnnestu hiljem suurt midagi. Kuna istikud on üsna kallid, on mõistlikum kahjusid ennetada, seda enam, et kaotame sellega aega, mille jooksul puu viljakandeeani jõuab. Mõnedel ploomipuudel või õunapuusortidel kulub selleks mitu aastat ning aja kaotamisest oleks kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles