ETTEVAATUST Külm ilm toob kodudesse kaks tõsist ohuallikat

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tulekahju puhkemiseks piisab ülekoormatud pikendusjuhtmest või pliidile unustatud pajakindast. Ka oma aja ära elanud seadmed võivad põhjustada paksu pahandust.

Külmaperiood tuleb päev-päevalt järjest lähemale ja sooja saamiseks võetakse kasutusele elektriradiaatorid, soojapuhurid jpm. Päästeameti ennetusosakonna ekspert Tuuli Taavet rõhutab, et enne taoliste seadmete kasutamist tuleb kindlasti kontrollida hoone elektrisüsteemi. Sama oluline on lugeda kasutusjuhendit ja veenduda, et seade ei koormaks üle pikendusjuhet ega kodu elektrijuhtmestikku.

Taavet rõhutab, et kindlasti ei tohi kasutada elektriseadmeid, mis on oma aja ära elanud või millel on silmaga nähtavad vead.

Elektrisüsteemi kontrollimine on aga a ja o. Ka Päästeameti statistikast selgub, et enamik hoone tulekahjudest on alguse saanud elektrisüsteemist või -riketest.

Elekter pole ainus oht

Rääkides kodustest ohtudest, pole elekter ja elektriseadmed ainsad, mille suhtes tasuks ettevaatlikum olla. Mida külmemad ilmad, seda aktuaalsemaks muutuvad ka n-ö mitte-elektrilised ohud.

Taavet räägib, et möödunud aastal sai iga viies eluhoonetulekahju alguse küttesüsteemist. Suur osa neist õnnetustest oli seotud kütteseadme kasutamisega. Näiteks ladustati nende lähedal sodi, paberit või puid. Samuti oli probleemiks kuuma tuha panemine kergesti süttivasse anumasse (plastämber, pappkarp, kilekott vms).

Kuumus ja kergesti süttivad esemed kokku ei käi. Selline pealtnäha pisike asi, nagu jahtumata tuha unustamine pliidi kõrvale, võib märkamatult panna ohtu nii teie vara kui elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles