Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

KIIRELT JA LIHTSALT Tervislik kõrvitsapesto taljet ei riku ning passib vähemalt miljoni erineva roa sisse!

Copy
Tervislik kõrvitsapesto.
Tervislik kõrvitsapesto. Foto: Kadri Raig/kahvliga.ee

Ei tea, mida üleliigse kõrvitsaga peale hakata? Pista see vahelduseks purki, misjärel saad seda talvläbi erinevates retseptides kasutada.

Toidublogi kahvliga.ee autor Kadri Raig sulest pärinevat kõrvitsapestot saab valmimise järel kasutada miljonis kohas - röstsaia peal, pitsakattena, lihtsalt niisama lusikaga otse purgist süües või pastakastmena.

«Pesto ise ei ole tavapärase basiilikupestoga kuigivõrd sarnane, sest ühtki ürti siin kasutatud ei ole ning ka õli kogus on minimaalne,» kinnitab Kadri. Küll aga on sarnaselt tavalisele pestole retseptis esindatud juust ning piiniaseemnete asemel kasutusel hoopis röstitud kõrvitsaseemned.

«Õli ei ole minu arvates tarvis siia rohkem lisada, sest kõrvits on juba iseenesest mõnusalt mahlane, aga loomulikult võid soovi korral rohkem õli kasutada,» lisab Kadri.

Vaja läheb:

  • 300 g kõrvitsat (väiksemad kipuvad tugevama maitsega olema)
  • 50 g parmesani või mõnd muud kõvemat juustu
  • 50 g kõrvitsaseemneid
  • Pisut sidrunimahla
  • Soola
  • Sutsu head oliiviõli

Juhtnöörid

  • Eelkuumuta ahi 200 kraadini.
  • Lõika kõrvits koos koorega sektoriteks, eemalda seemned, piserda kergelt oliiviõliga ning küpseta ahjus seni, kuni viljaliha pehme on. Sellega läheb umbes pool tundi, aga kontrolli igaks juhuks juba 20 minuti pealt. Umbes minutit enne kõrvitsa valmimist viska ahjuplaadile röstimiseks ka seemned.
  • Samal ajal riivi juust peene riiviga.
  • Kui kõrvits röstitud, siis lase sel pisut jahtuda ning seejärel eemalda viljaliha lusika abil - see peaks üsna kergesti õnnestuma.
  • Lase kõrvitsal jahtuda toatemperatuurini, seejärel tõsta see ühte kaussi koos röstitud seemnetega ning surista saumikseri abil ühtlaseks.
  • Sega juurde juust ning maitsesta vajadusel soolaga.
  • Serveeri millega iganes.

Kadri tegemistel ja retseptidel saab silma peal hoida tema blogis ja Instagramis.

Tagasi üles