SELLEKS AASTAKS KÕIK Raekoja platsi suvepark lõpetab hooaja

Kodu.postimees.ee
Copy
Raekoja platsi suvepark.
Raekoja platsi suvepark. Foto: Tõnu Tunnel

Kolmapäeval 25. oktoobril kolib Raekoja platsilt ära Tallinna Euroopa rohelise pealinna projektiga «Rohejälg» sinna loodud suvepark. Järgmisel aastal avatakse suvepark taas.

Juunis avati Raekoja platsil suvepark, et panna inimesi tuttavat kohta uue pilguga vaatama ja pakkuda uusi tegutsemisvõimalusi nii tallinlastele kui ka linna külalistele. Park on toonud vanalinna rohelust ja loonud uue tarbimisvaba avaliku ruumi.

«Juba mõned päevad pärast avamist tõestas suvepark, et selline vaba aja veetmise koht vanalinna südames on tõesti vajalik. Inimesed võtsid selle kohe omaks,» ütles kesklinna vanem Monika Haukanõmm. «Alati, kui olen parki ise sattunud, on seal keegi istumas. Nii on meie linnaosal väga suur rõõm, et park avatakse ka järgmisel suvel. Minu arvates on sel potentsiaali saada samasuguseks raeplatsi traditsiooniks nagu seda on talvine jõuluturg,» sõnas linnaosavanem.

Pargi autorid on Tallinna Strateegiakeskuse Ruumiloome osakonna arhitekt Ann Kristiin Entson ja maastikukujundaja (projekti «Rohejälg» juht) Hannes Aava. Pargis oli suvel võimalik oleskleda korvtoolides ja arvukatel istumisalustel, valida raamatupaviljonist sobivat lugemismaterjali, jälgida välilaval toimuvaid kontserte ja etendusi, taimedel askeldavaid mesilasi või vaadelda ümbritsevat melu ja mööduvaid inimesi.

Raekoja platsi suvepark.
Raekoja platsi suvepark. Foto: Tõnu Tunnel

Hoolikalt valiti pargi haljastusesse ajaloolisi vanalinna kloostriaedades kasvanud liike nagu lavendel ja mungalill, aga ka palju muid inimestele ning tolmeldajate väärtusi loovaid taimi. Taimi saatvad sildid julgustasid nendega meeleliselt suhestuma – neid kas nuusutama, katsuma või maitsma.

Aava sõnul istutatakse kõik taimed ümber kesklinna haljasaladele. «Puud istutatakse Lindamäele, Hirveparki, Toomparki, Falgi parki ja Tornide väljakule. Põõsad, püsikud ja kõrrelised on plaanis istutada Politseiaeda, Lastekodu 32 hoovi ja Harjumäele,» kirjeldas ta.

Lisaks sellele, et park on avamisest alates linnaelanike ja külaliste seas populaarne, hindavad seda ka erialaeksperdid: Raekoja platsi park on nomineeritud Eesti Maastikuarhitektide Liidu aastapreemiale. Nomineeritud on ka rohelise pealinna lipuprojekti Putukaväila installatsioonivõistlus «Kohasumin». Võitjad kuulutatakse välja 8. detsembril.

Tallinn on Euroopa rohelise pealinna aastal võtnud üheks eesmärgiks panustada muutustele linnaruumis. Projekt «Rohejälg» koondab enda alla üle linna toimuvaid tegevusi, mille eesmärk on parandada rohealade kvaliteeti, tuua uut haljastust ja parandada linnaruumi tiheda kasutusega kohtades, toetada linnasiseste rohevõrgustike kujunemist ning katsetada uudseid linnaruumilisi lahendusi.

Lisaks Raekoja platsi pargile on näiteks uue ilme saanud Pirita jõe suudme ala, üle linna on rajatud lilleniite ja toidusalusid, kohe valmib sadamaala promenaad kruiisiterminalist Linnahallini, kus saab juba tutvuda ka linnaruumikunsti võistluse raames valminud installatsiooniga «Linn-Masin».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles