SENINÄGEMATA LAHENDUSED Mustamäel algas eksperimentaalse büroohoone ehitus

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Pirni 7 büroohoone.
Pirni 7 büroohoone. Foto: Talleks AS

Eesti Talleks ja Embach Ehitus asetasid eile nurgakivi Pirni tänav 7/2 uuele büroohoonele, mille juures kasutatakse ennast juba tõestanud tehnoloogiat nagu päikesepaneele ja kandvaid energiavaiu, aga ka Eestis vähem kasutust leidnud lahendusi. Näiteks soovitakse kogutavat vihmavett puhastada joogivee nõuetele vastavaks.

«Täna on maailmas hulgaliselt ägedaid «rohelisi» ideid, mis üksikult võttes on väga vahvad ja keskkonnasõbralikud, kuid mille rakendamise riskitase või hind on tarbijale paratamatult liiga kõrge,» märkis Eesti Talleks ASi juhatuse liige Jaano Vink. «Uue hoone rajamisel oleme võtnud eesmärgiks leida just õige tasakaalupunkt keskkonnahoiu ja kuluefektiivsuse vahel.»

Uues büroohoones kogutakse ja puhastatakse vihmavett, mis suunatakse tualettide loputuskastidesse, kuid lisaks võimaldab Eestis esimest korda paigaldatav tehnoloogiline lahendus testida võimalusi sademevee veelgi põhjalikumaks puhastamiseks kuni joogivee nõuetele vastava puhtuseni.

«Hetkel ei julge veel vekslit välja käia, et see ikka õnnestub, aga selline eesmärk meil on ja positiivse tulemuse korral saaks Pirni 7/2 hoone esimeseks omataoliseks Eestis,» rääkis Vink ja lisas, et pealtnäha lihtsa teema põhiküsimus on kasutajate tervis ja ohutus ning alles seejärel tehnoloogilise uuenduse võlu ja eeldatav kokkuhoid.

Vingi sõnul kulutatakse büroohoonetes ebamõistlikult palju energiat sooja vee tootmisele ja majasisesele transpordile, kuigi valdav kasutuskoht on kätepesu.

«Talleks asendab selle tunduvalt ratsionaalsema ja lihtsama võimalusega, kasutades kiirsoojendiga segisteid, kus soe vesi tekib vahetult kasutades ja vajalikus koguses,» selgitas Vink.

Kui lisada kõigele eespool mainitule juurde veel kogu maja hõlmav täisintegreeritud automaatikalahendus, mis tagab kõigi seadmete ja süsteemide koordineeritud töö, ning juhtmeta elektroonilised juurdepääsusüsteemid, siis võiks Vingi hinnangul nimetada Pirni tn 7/2 büroohoonet ka eksperimentaalmajaks, kus testitakse väikeses mahus (neljakorruselisel hoonel on suletud brutopinda kokku 2564 ruutmeetrit) mitmeid energia-, keskkonnasäästu- ja nutilahendusi, et neid sobivusel juba edasises arendustegevuses suuremahulisemalt kasutusele võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles