NAPIKAS Plahvatanud hambahari tekitas Keila eramus paksu pahandust

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Möödunud nädalal toimusid tulekahjud taas üle kogu Eesti – Võrumaal, Valgas, Kohtla-Järvel, Keilas ja Tallinnas. Inimeste kodudes on järjest rohkem elektriseadmeid ja seega ka tulekahjuohtusid. Ühtlasi on kätte jõudnud pimedam aeg, kui inimesed on rohkem väsinud ja hajameelsed.

Keila eramus registreeris andur tulehäire ja kliendile helistades selgus, et tal plahvatas elektriline hambahari. Kliendil õnnestus olukord kontrolli alla saada ja abi ta ei vajanud.

Valga korterist edastus möödunud nädalal G4Si juhtimiskeskusesse tulehäire. Kohale saadetud patrull tundis ukse taga toidu lõhna ja kuulis, et Nublu anduri sireen töötab. Kuna kellegagi kohapeal ühendust ei saadud, edastas turvatöötaja info päästeametisse, kes samuti kohale tuli. Korter asus esimesel korrusel ja seega pääses päästeamet sisse köögi akna kaudu, mis oli küll kinni lükatud, kuid mitte lukustatud.

Korteris selgus, et kedagi ruumides ei viibi ja pliidil olev toit on põhja kõrbenud ja ruum suitsu täis. Mõne aja möödudes tuli kohale ka korteri omanik. Selgus, et mehe naine oli trepil kukkunud ja mees oli koos naisega kiirustanud haiglasse. Pliidil olnud toit kriitilises olukorras aga ununes. Lisaks unustas mees kiirustamise tõttu ka telefoni koju.

Olukord oleks võinud seega lõppeda sellele perekonnale veelgi nukramalt, sest lisaks terviserikkele oleks andurita nad ilma jäänud ka kodust. Tänu nutikale andurile piirdus kahju vaid kõrbenud toiduga.

Võrumaa eramust edastus vingugaasi häire, millele reageerinud patrull kohapeal suitsu ega tuld ei tuvastanud. Majja sisse polnud näha, kuid anduri sireen töötas. Patrull sai naabertalust info, et kontaktisikul on uus telefoninumber, kuid numbrit ei osanud naaber öelda, nagu ka seda, kas keegi viibib eramus. G4S kutsus kohale päästekomando, kellel õnnestus hoone vasakul küljel olnud lukustamata aknast siseneda.

Kedagi seest ei leitud ja lõpuks õnnestus omanikuga läbi kolmandate isikute ühendust saada ning ta tuli koju. Häire oli rakendunud, sest hommikul oli omanik kütnud ahju ja liiga vara siibri kinni pannud. Vingugaasi tasemeks mõõdeti 30 ppm pärast seda, kui päästjad olid juba sees käinud ja osaliselt ruume tuulutanud, seega võib eeldada, et vingugaasi tase oli mõni hetk varem märksa kõrgem. «Selles loos on lausa kaks õppetundi. Ärge sulgege siibrit liiga vara ja telefoninumbrit vahetades ärge unustage sellest teatada ka oma turvafirmale,» selgitas G4Si kommunikatsioonijuht Maxim Tuul.

Kohtla-Järvel edastas Nublu samuti häire. Kontaktisik ütles, et patrulli ei soovi, sest asub lähedal ja vaatab ise olukorra üle. Viis minutit hiljem helistas isik tagasi ja soovis nii patrulli kui ka päästeametit, sest korteris oli tulekahju. Patrulli kohale jõudes olid leegid aknast väljas ja päästeamet asus tegelema kustutustöödega. Hoonest toodi välja teadvusel naine, kellele kutsuti kiirabi. Tulekahju tekke põhjus on selgitamisel.

«Siinjuures tuleb taas tänada nutikat andurit, et naisterahvas tulekahjust õigel ajal päästeti,» selgitas Tuul ja rõhutas, et tulekahjudele reageerimisel võib iga minut olla määrava tähtsusega.

Tallinnas registreeris korteriühistu valvesüsteem tulehäire. Reageerinud patrull selgitas välja, et häires oli kaheksanda korruse korter. Patrullil ei õnnestunud korteri elanikega ühendust saada ja kuna ukse taga oli tunda kärsahaisu, siis kutsus patrull kohale päästeameti. Päästjad sisenesid korterisse akna kaudu. Selgus, et korteri elanik unustas toidu pliidile ja jäi teises toas magama. Toit oli kõrbema läinud ja seetõttu oli ruum täitunud suitsuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles