ANNA END ÜLES Nädalavahetusel selgub kõrvitsatoidu meisterkokk!

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy

Sügis on saabunud, tuues endaga kaasa värvilised lehed, jahedama ilma ja kõrvitsate hooaja. Kõrvits on halloween'i leviku tõttu aina rohkem kasutuses ruumikaunistusena, kuid pelgalt kaunistusest on asi kaugel – see on väärtuslik kohalik toit. Sel nädalavahetusel toimub Porikuu festivalil kõrvitsapidu, kus lisaks kõrvitsa ülistamisele otsitakse ka kõrvitsatoidu meisterkokka.

Kõrvits on mitmekülgne köögivili, seda saab kasutada väga paljudes roogades, soolasest magusani. «See, et kõrvits on sügise sümbol, aga samas ka väga huvitav tooraine, andiski meile idee korraldada kohalikku toitu ülistav sündmus – kõrvitsapidu, mille jaoks otsime teist aastat ka kõrvitsatoidu meisterkokka,» räägib kõrvitsapeo korraldaja, Treppoja Sahvri perenaine ja LaulasMaaOTTi eestvedaja Age Viimsalu.

«Kui eelmisel aastal said meisterkoka valimisel osalejad road kodus valmis teha ja žüriile maitsmiseks tuua, siis sel aastal valmistatakse road kohapeal, nagu ka «MasterChefi» telesaates. Reegleid on üks – roas peab olema kasutatud kõrvitsat. Edasi saab juba osaleja ise otsustada, et kas ta valmistab eelroa, supi, pearoa või hoopis magustoidu,» selgitab Viimsalu konkurssi.

Möödunud aastal sai kõrvitsatoidu meisterkoka tiitli eelmisel hooajal «MasterChef Eesti» saates neljanda koha saavutanud Marko Opmann. Sel aastal saab ta ise teiste roogasid hinnata ja liitub mainekate kohtunikega – Cordon Bleu tiitliga pärjatud peakoka Angelica Udekülli ja 2022. aasta koka Helena Vallimäega restoranist Wicca.

Magusast soolaseni

Toorainena annab kõrvits võimaluse olla loov ja kasutada oma fantaasiat. «Eelmisel aastal osales kõrvitsatoidu meisterkoka valimistel 11 võistlejat. Kõrvitsaroogade valik oli päris lai, võitja tegi risotot ja kõrvitsasepikut, veel toodi võistlustulle kõrvitsakarrit, kõrvitsasaia, kõrvitsakastet ja -moosi, püreesuppi, kooki, komme ja muffineid,» tutvustab korraldaja kõrvitsatoitude mitmekesiseid võimalusi. «Mind üllatasid väga kõrvitsast tehtud assortiikommid,» lisas ta.

«Sel laupäeval teeb peakokk Angelica Udeküll üritusel põneva töötoa, mille peategelane on samuti kõrvits. Lisaks räägib ta taimetoidust üldisemalt ja annab kaasa teadmised, kuidas toitu mitte raisku lasta. Põnevaid tarkusi ja teadmisi toidust jagatakse ka lastele,» selgitab Viimsalu.

«Meie eesmärk on kohalikku toitu ülistada ja aasta ringi populariseerida. Nüüd kui värske kohaliku tooraine hooaeg hakkab lõppema, võtame ka LaulasMaaOTTi hooaja kokku suure toidu- ja käsitöölaadaga. Seega ei ole laupäeval kogu meie fookus ainult kõrvitsal, vaid kohalikul toidul laiemalt,» räägib Viimsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles