Iittala legendaarne kollektsioon sai 55. aastapäeva puhul täienduse

Madis Kartau
, reporter
Copy
Ultima Thule kollektsiooni lisandusid vaasid.
Ultima Thule kollektsiooni lisandusid vaasid. Foto: Iittala

Soome disaineri Tapio Wirkkala loodud Ultima Thule kollektsioon tähistab 55. aastapäeva. Tähtpäeva puhul lisandus kuulsasse kollektsiooni esimest korda Lapimaa sulavast jääst inspireeritud vaasid.

Legendaarse Ultima Thule 55. aastapäeva tähistamiseks tõi Iittala oma püsikollektsiooni Ultima Thule vaasid. Vaasid on valmistatud Tapio Wirkkala disaini järgi ja inspireeritud kollektsiooni algupärasest klaasnõude kollektsioonist.

Vaasid on saadaval kahes erinevas suuruses: üks suuremate kimpude ja teine üksikute lillede jaoks. Lisaks läbipaistvale või linasetooni klaasile on väiksem vaas saadaval ka taaskasutatud klaasist ja mati pinnaga vitroportselanist.

Ultima Thule kollektsiooni lisandusid vaasid.
Ultima Thule kollektsiooni lisandusid vaasid. Foto: Iittala

Taaskasutatud klaasist valmistatud Ultima Thule vaasil on materjali olemuse tõttu jahe sinine toon. Lisaks vaasile on teise ringi klaasist valmistatud ka karahvin. Kõik taaskasutatud esemed on valmistatud Soomes asuvas Iittala klaasivabrikus suuga puhutud klaasi järeltöötlemisel, sulaklaasi valamisel ja kvaliteedikontrollis tekkivatest klaasijäätmetest. Nii ei jõua väärtuslikud klaasijäätmed prügilasse, vaid neist saavad uued esemed.

Lapimaa sulavast jääst inspireeritud Ultima Thule kollektsioon on disainilegendi Tapio Wirkkala kuulsaim. Selle eksklusiivne välimus peegeldab tuhandeid tunde, mis on kulunud klaasipuhumistehnika täiustamiseks, et saavutada kollektsioonile omane muster.

Kollektsioon läks käiku 1968. aastal ja saavutas oma kolmele väikesele jääpurikale toetuva ümara põhjaga kohese edu. Ultima Thule on Iittala üks tuntumaid kollektsioone. Aastate jooksul on kollektsiooni lisandunud taldrikud, serveerimisnõud ja sisustusesemed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles