NÄDALA RETSEPTID Tahaks midagi tulist. Tervitus Ladina-Ameerika köögist

Britt Rosen
Copy
Quesadilla`d on mõnus amps nii argipäeval kui ka peolaual. FOTO: Shutterstock
Quesadilla`d on mõnus amps nii argipäeval kui ka peolaual. FOTO: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kui tahta tulist, ei pea see tingimata olema aurav tee. Soojendavat tulisust tuleb lauale ka tšillist ja vürtsidest. Pruukige neid näiteks nii nagu Ladina-Ameerika köögis, mõõtes roogadesse teravust siiski oma maitse ja taluvuse järgi.

Ladina-Ameerika stiilis mereannisupp on üks, mida Tallinna ja Stockholmi vahel kruiisiva laeva Baltic Queeni peakokk Merike Kald meelsasti sööb. See tomatine ja vürtsikas keedus kuulub laeva Rootsi laua Ladina-Ameerika maitsete erimenüüsse, nagu ka maisikeeks või suhkrus veeretatud rasvaküpsetised churro’d šokolaadikastmega, mis talle maitsevad. Veel nimetab ta üheks lemmikuks loomalihasteiki chimichurri- ehk rohelise ürdikastmega, mida ka laeval Ladina-Ameerika festivali ajal pakutakse.

Köögis erimenüü tarvis Lõuna-Ameerika maade ja Mehhiko roogi katsetades üllatas teda, kui palju kasutatakse seal värsket koriandrit ja rohelist sibulat. Maitse põhinoodid tulevad enamasti eri teravusega tšillipipardest ja vürtsidest, samuti on sealsele köögile iseloomulikud oad ja mais ühes igat masti maisisaadustega, olgu need maisikrõpsud või tortiljad. Mõlemaga passib pruukida kastmeid ja salateid, milles tarvitatakse meilegi tuttavaid toiduaineid, kuid eksootilised vürtsid annavad nendele hoopis teise jume.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles