TIKSUV POMM Igas kümnendas kodus varitseb oht nii elule kui rahakotile (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Selgub, et ohu risk on aastaga tõusnud.

Baltimaade võrdlev uuring näitas, et 90 protsendil Eesti inimestest on kodus suitsuandur, samas Lätis ja Leedus on see näitaja vastavalt 73 protsenti ja 64 protsenti. Samuti kontrollivad eestimaalased, kas suitsuandur on töökorras, sagedamini kui meie lõunanaabrid. Siiski on aastaga osa kodudes tuleohuriskid kasvanud.

Kindlustusettevõtte Gjensidige tellimusel tegi uuringufirma NielsenIQ uuringu, milles selgus kurb tõsiasi, et aastaga on suitsuanduriga varustatud majapidamiste arv mõne protsendipunkti võrra vähenenud ja seda kõigis kolmes Balti riigis.

«Baltimaade tervikpildis paistavad siinsed majapidamised suitsuandurite kasutamise poolest küll positiivselt silma, kuid teistpidi vaadates – tervelt kümnel protsendil Eesti inimestest pole kodudes suitsuandurit. Tegemist on muret tekitava näitajaga, sest see puudutab kokkuvõttes tuhandeid siinseid kodusid. Külmade saabumisega on kütteperiood taas alanud ning tulekahjudega seotud riskid kasvanud. Eelmisel nädal nõudis Viljandimaal tuleõnnetus taas inimohvri – päästjad ei leidnud sellest majapidamisest ühtegi suitsuandurit, vaid andurite tühje kinnituspõhju lagedest,» tõdes Gjensidige Eesti filiaali juht Raido Kirsiste.

Raido Kirsiste sõnul on Eestis alates 2009. aastast suitsuandur kohustuslik kõikides eluruumides. See tähendab, et igas kodus peab olema vähemalt üks töökorras suitsuandur. «Suitsuandur on kohustuslik. Tulekahju korral ja anduri puudumisel ei pruugi kindlustus katta tekkinud kahjusid. Rääkimata sellest, et töökorras suitsuandur võib päästa inimeste elusid,» märkis ta.

Peale suitsuanduri on alates 2022. aastast kohustuslik ka vingugaasiandur hoonetes, kus on tahkekütteseadmed nagu puukütteahjud, kaminad, pliidid või katlad, mis võivad tekitada ohtlikku vingugaasi.

Uuringu andmete kohaselt kontrollib oma suitsuandurit regulaarselt ja vahetab vajadusel selle patareid 77 protsenti Eesti, 65 protsenti Leedu ja 61 protsenti Läti elanikest.

«Seegi on murekoht, kui olemasolev suitsuandur pole töökorras või on lihtsalt laest ära võetud,» lausus Raido Kirsiste. «Suitsuandurite eluiga on olenevalt tootjast kolm kuni kümme aastat. Kui andur on aegunud või enam ei tööta, siis tuleb see välja vahetada. Ligi viiendik küsitletutest paraku ei hoolda oma suitsuandurit või ei oska selle töökorras olekut kontrollida.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles