TÜKK AJALUGU Kose vald müüb oksjonil imetabast Uue-Harmi mõisa

Kodu.postimees.ee
Copy
Uue-Harmi mõisahoone.
Uue-Harmi mõisahoone. Foto: Erakogu

Kose vallavalitsus pani varakeskus.ee oksjonikeskkonnas 159 000-eurose alghinnaga müüki Uue-Harmi mõisakompleksi, kus 90 aastat tegutses kool.

Mõisakoole ühendavast portaalist saab lugeda, et tänavu koolina uksed sulgenud Uue-Harmi mõisakompleksi mõisahoone on säilinud ümberehitatud kujul, kuid mõisa ajalugu on jälgitav 1646. aastast. Mõisasüdame laiaulatuslikku väljaehitamist alustati 19. sajandi alguses, kui kerkis stiilne klassitsistlik mõisakompleks, mille peahoone tegid eriliseks fassaadinurkades seisvad matsakad kivist tornehitised.

Mõisamaja vastas paiknesid sümmeetriliselt ait ja tall-tõllakuur, mis olid oma usteesiste portikustega võibolla isegi toretsevamad kui mõisahoone ise. Pärast mõisate võõrandamist hakkas härrastemajas tegutsema kool ja hoone ise ehitati 1932. aastal põhjalikult ümber. Kaheksatahulised tornid lammutati ja kõrge kelpkatus asendati viilkatusega, mille tulemusel sai klassitsistlikust mõisast traditsiooniline Eesti põllutöökoja ehitustalituses projekteeritud koolimaja.

Harmi mõis asub Kose alevikust kaheksa kilomeetri ja Tallinnast 45 kilomeetri kaugusel maalilises kohas – kinnistu piir lookleb mööda Kuivajõe jõge. Samuti jääb 5,48 hektari suurusele kinnistule kaunis mõisapark ja spordiväljak.

Varakeskuses oksjonile pandud kinnistul on ühtekokku neli hoonet. 704,6 ruutmeetri suuruse peahoone põhikorrusel asub mõisastiilis saal ja kuus klassiruumi, teisel korrusel aga kaheksa klassiruumi ja väiksem kabinet ning keldrikorrusel võlvlagedega ruumid. Maja on pidevalt remonditud. Spordihallis suletud netopinnaga 758,5 ruutmeetrit paikneb võimla koos garderoobide, pesuruumide ja abiruumidega ning suur köök ja söögisaal. Samuti asub hoones veel mitmeid klassiruume ja panipaikasid. Lisaks on kinnistul abihoonetena kaks puukuuri.

Uue-Harmi mõisakompleksi alghind on Kose vald määranud 159 000 eurot. E-enampakkumine Varakeskuse müügikeskkonnas kestab 13. novembril kella 14ni ja oksjonikuulutus on leitav SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles