EKSPERT Kohe võib saabuda selle kümnendi parim aeg uue kodu ostmiseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tallinna korteriturg oli oktoobris pea äravahetamiseni sarnane septembriga, keskmine ruutmeetri hind oli 3031 eurot ja tehingute enamus on endiselt odavamate järelturu korterite päralt, kinnitab 1Partner Kinnisvara juht Martin Vahter tehingustatistikat uurides.

«Oleme endiselt U-kujulises põhjas, aga hullemaks enam ka ei lähe. Uusarenduste niinimetatud laojääk kasvas eelmise aasta kevadest alates aasta jooksul oma 50–60 protsenti, kuid nüüd püsib see juba viimased pool aastat stabiilsena,» kommenteeris 1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vaher ja lisas, et 3000-eurone ruutmeetri hind on praegu suhteliselt kindlalt paigas, mida kinnitab ka oktoobri tehingute keskmise hinna ja mediaanhinna vaid kolme protsendi suurune vahe.

«Siiani tehakse enamik tehinguid odavamate järelturu korteritega, sest kallima kauba puhul ei ole müüjate ja ostjate hinnaootused veel päris kokku saanud,» nentis Vahter, kelle sõnul on mõnedki müüjad veel kinni lähiminevikus, kus pidi sobiva summa saamiseks lihtsalt ootama. «Samas ei ole ootuste käärid enam kuigi suured ja turul on elavnemise märke,» lisas Vahter.

1Partneri juhi hinnangul võib kohe-kohe olla kätte jõudmas selle kümnendi parim aeg oma uue kodu ostmiseks enne järgmist tõusulainet. «Kõik eeltingimused uueks tõusuks on tänaseks tegelikult täidetud – valik on lai, intresse enam ei tõstetud, inflatsioon on alla läinud ja reaalpalk kasvab. Hinnad hakkavad kasvama aga alles koos tehingute arvu kasvuga, milleni läheb veel veidi aega,» selgitas Vahter, millal ja miks kinnisvaraturg uuele tõusule pöörab.

Oktoobrikuus müüdi Tallinnas 675 korterit, millest kalleim maksis 674 000 eurot. Kokku tehti Tallinnas oktoobrikuus kinnisvaraga 844 ostu-müügitehingut. Kinnisvaratehingute koguväärtus oli ligikaudu 138 miljonit eurot ehk 22 protsenti vähem kui septembris ja 27 protsenti vähem kui eelmise aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles