NÄDALA RETSEPTID Kuidas valmistada metssearaguud Toscana stiilis?

Britt Rosen
Copy
Tüüpilist Toscana rooga, metssearaguud lintjate pappardellede`ga pakutakse paljudes kohalikes restoranides. FOTO: Taavi Kristjuhan
Tüüpilist Toscana rooga, metssearaguud lintjate pappardellede`ga pakutakse paljudes kohalikes restoranides. FOTO: Taavi Kristjuhan Foto: Taavi Kristjuhan

Kui teil on võimalus osta metssealiha, proovige seda valmistada toscanalaste stiilis. Ka nende paks ja saiane oa-köögiviljasupp istub meie sügistalve nädalalõppudesse ilusti. Täna alustate, homme lõpetate.

Siis, kui mina sel hilissuvel koos reisiseltsilisega elus esimest korda Toscanasse jõudsin, oli suur osa siinseid Itaalia köögi austajaid seal juba käinud. Tuline Toscana-vaimustus algas meilgi paar-kolm aastakümmet tagasi, kui Frances Mayesi toscanalikku eluolu ja maitsevärve kirjeldav raamat «Toscana päikese all» lõi isuäratuseks laineid ning ahvatles maitsekütte avastusretkedele.

Meie odavlennu maandumispäeval sajab Pisas paduvihma ja tänavatel voolavad veeojad. Loodus ja kohalikud on mõistagi õnnelikud, sest pikk suvekuumus ning põud on kurnanud mõlemat. Toscana päike ilmutab end pilvede vahelt hiljem Firenzes ja Sienas.

Aega on katedraalitornides turnimise, renessansipärlite ja maailma olulisemate kunstiaarete imetlemise vahel kasinalt, ent ometi annab pealiskaudnegi kiirpilk kuulsa köögi põhistaaridest aimu. Siiski, lõunaooteks enne Firenze rongile astumist võtame kärme püstijala-espresso nurgapealsest kohvibaarist. See pole midagi ekstrakohalikku, ainult et hind on 1,30 eurot, ilmselt odavaim tassitäis espressot mu elus. Paks ja sügavmõrkjas, turgutav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles