NÄDALA KODU Ajaloo ilu ja valu põlvkondade põimingus

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Sügis käes, nendivad pärast esimest tänavust öökülma Paju talu perenaine Anu Karjatse ja pere lemmik, iiri setter Terri. 
Sügis käes, nendivad pärast esimest tänavust öökülma Paju talu perenaine Anu Karjatse ja pere lemmik, iiri setter Terri. Foto: Toomas Tuul

Harjumaal Hirvli külas Paju talus elab oma perega kalligraaf Anu Karjatse. Nad on kaheksas põlv selles paigas. Järjepidevust kinnitavad väärikad taluhooned võivad pajatada nii õnnelikest aegadest kui traagilistest peresündmustest.

Anu Karjatse sõnul on esivanemate jalajälgi kõikjal tunda. Vanaisa 1914. aastal ehitatud elumaja valis etnoloog Heiki Pärdi oma fotoalbumisse «Eesti taluhäärberid», sest tänapäevase hindamiskriteeriumi järgi on see tõeline ökoehitis, millel on kivikatus ja puuhalgudest-savist seinad ning tavatult majja sisseehitatud veranda. Muide, tualettki oli algselt elamus sees, mis oli tol ajal maakohas üliharuldane.

Väga omanäoline on ka tornidega rehehoone. 1925. aastal valminud ehitises hoiti rehepeksumasinat, hobuseid ja heina. Üleval ühes tornis, mis enne Teist maailmasõda jõuti täielikult valmis saada, arendati agaralt seltsielu ja korraldati tantsuõhtuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles