OMANIKE KESKLIIT Kvaliteetsest kraaniveest võib saada luksuskaup

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Koduomanike ja tarbija huvide eest seisvale omanike liidule teeb muret Eesti veemajanduse hetkeolukord.

Seniste arengusuundade ja investeerimisvajaduse juures halveneb olukord kiirenevas tempos – tänased veehinna erinevused mitmekordistuvad ning kvaliteetne veeteenus ei pruugi olla juba lähitulevikus kõikidele Eesti elanikele kättesaadav.

Omanike liidu juhatuse esimehe Andry Krassi sõnul on veeteenuse reformiks absoluutselt viimane aeg. Vastasel korral muutub kvaliteetne veeteenus väiksemates Eestimaa piirkondades elavate tarbijate jaoks luksuskaubaks. „Parandada ei tule vaid väiksemate omavalitsuste võimekust, mille võimalikku võtit nähakse vee-ettevõtete ühendamises, vaid ka teenuse hinnastamise- ja investeeringutoetuse aluseid,“ ütles Krass, kes on ka tarbijate esindaja Kliimaministri moodustatud veereformi juhtgrupis.

Omanike liidu hinnangul on veeteenuse valdkonna tuumprobleemiks teenuse kvaliteedi ja hinnataseme eest vastutavate kohalike omavalitsuste erineva võimekuse ja keskvõimu toetuspoliitikaga koosmõju. Kui keskvõimu üheks ülesandeks peaks olema omavalitsuste vahelise ebavõrduse tasakaalustamine, siis Eestis on seda ebavõrdsust vastupidi võimendatud, ning toetatud proportsionaalselt enam just keskmiselt võimekamaid ja konkurentsivõimelisemaid omavalitsusi, või nendele kuuluvaid vee-ettevõtteid.

Teiseks tänase veevaldkonna probleemiks on tarbimise keskne hinnakujundus, mis seab kohalike omavalitsuste poolt tehtavad veetaristu investeeringud suurde sõltuvusse tarbijakäitumisest ja muudab investeeringu tasuvusaja hinnangu subjektiivseks. Viimane võib saada omakorda otsustavaks taristuinvesteeringu tegemiseks vajaliku laenu saamisel või laenuintressi suuruse kokkuleppimisel, aga ka Konkurentsiametis hinna kooskõlastamisel. Vajadusele muuta veeteenuse hinnakujundust on tähelepanu juhtinud ka OECD eksperdid.

Kliimaministeeriumi moodustatud veereformi juhtrühma kuuluvad Eesti Omanike Keskliidu kõrval Konkurentsiameti, Sotsiaalministeeriumi, Rahandusministeeriumi, Keskkonnainvesteeringute Keskuse, Terviseameti, Eesti Vee-ettevõtete Liidu, Eesti Linnade ja Valdade Liidu, Eesti Veevarustuse ja Kanalisatsiooni Inseneride Seltsi esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles