AITA AIDATA Tulekahjus talu kaotanud pere vajab külma talve eel abi

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Tulekahjust räsitud Eha talu.
Tulekahjust räsitud Eha talu. Foto: Erakogu

Eesti rahvast kutsutakse üles toetama Nõo vallas Aiamaa külas asuva Eha talu taastamist, kuna talu sai hiljuti tulekahjus rängalt kannatada.

Tules hävis suur osa taluhoonetest ja varast, sealhulgas tööriistad ja ehitusmaterjalid. Töökas noormees Roland on pühendunud oma vanavanemate aitamisele ja võtnud enda kanda märkimisväärse ülesande – pere talukompleksi taastamise, mis kehastab ühtlasi Eestimaa kultuuritraditsioone. Kahjuks polnud talu kindlustatud ning projekt on Rolandi jaoks aeganõudev, kulukas ja keeruline ettevõtmine.

«Rolandi ja tema vanavanemate lugu meenutab meile, et turvalisust ja ohutust peetakse tihti enesestmõistetavaks, kuniks need järsku kaovad,» ütleb Heiki Lutschan, kes on Rolandi tegevust toetava MTÜ Naerata Ometi projektijuht.

Külm talv on lähenemas ning materjalide ja tööriistade hankimine muutub üha pakilisemaks. Praegu on kõige kriitilisem uue sauna ehitamine, et Roland suudaks tagada oma vanavanematele elementaarsed pesemisvõimalused. Tänu Saunasellid OÜ südamlikule abile paigaldatakse uus saun soodushinnaga ja makseid saab teha osade kaupa.

Kuid Eha talu taastamise projekt on saunaehitusest ulatuslikum. Uue töökoja-garaaži ehitamine on samuti ülimalt tähtis, et Rolandil oleks võimalik jätkata hädavajalike tööde teostamist ja säilitada maaelu traditsioone, mida jääb meie ümber iga päevaga aina vähemaks. Iga annetatud tööriist, materjalitükk (nt tuuletõkkeplaadid, voodrilauad, distantsliistud) ja rahaline panus on ülimalt teretulnud.

«Kindlustuse puudumine on karm reaalsus, millega silmitsi seista. Õppisin raskel teel tähtsa eluõppetunni. Nüüd olen targem ja annan endast kõik, et talu uuesti üles ehitada,» tunnistab Roland ja rõhutab, kuivõrd oluline on tema pere jaoks rängal ajal kogukonna toetus ja kaasmaalaste solidaarsus.

«See ei ole lihtsalt ühe talu taastamise projekt. See on meie kõigi võimalus vaadata tagasi meie ajaloole ja avaldada austust neile, kes olid siin enne meid. Talu taastamine on nagu sild põlvkondade vahel, mis ühendab mineviku tulevikuga ja säilitab meie kadumisohus kultuuripärandit,» ütleb Heiki Lutschan.

«Rolandi jõupingutused ja kogukonna toetus on tõeline näide Eesti vaimust – me ei jäta oma inimesi hätta, vaid tõttame neile appi,» lisab MTÜ Naerata Ometi juhatuse esimees Kuno Kompus. «Kutsume teid kõiki üles võtma osa sellest õilsast ettevõtmisest. Iga annetus, suur või väike, sillutab teed Rolandi ja tema vanavanemate helgema tuleviku suunas.»

Eha talu pere soovib südamest tänada neid, kes annavad projekti toetuseks oma panuse.

Telefoniannetus:

900 8810 – toetad 10 euroga

900 8850 – toetad 50 euroga

Pangaülekanne:

LHV Pank

EE167700771002598797

Swedbank

EE672200221046387155

SEB

EE101010220101993019

Coop Pank

EE074204278613542000

Saaja: Naerata Ometi MTÜ

Selgitus: Eha talu toetuseks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles