MIKS SA EI AITA? Uuring paljastab kõige kurnavamad majapidamistööd

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Uus uuring toob päevavalgele kõige aeganõudvamad ja tüütumad kodused toimetused.

Tehnoloogiafirma Samsungi tellitud ja üle 6000 Euroopa tarbija seas tehtud uuringust selgus, et kõige väsitavamad kodused tegevused on koristamine ja triikimine. Neid tegevusi lükatakse edasi peamiselt motivatsiooni ja aja puudumise tõttu. Samuti vähendab perekondliku toetuse puudumine märkimisväärselt seda, kui hästi kodu on korras hoitud.

Uuringust selgus, et ainult 32 protsenti inimestest arutab koduste ülesannete jagamist regulaarselt ja 37 protsenti vastanutest tunneb ennast iga päev ülekoormatuna.

«Kõigil on vaja pärast väsitavat tööpäeva tegeleda koduste toimetustega, et kodu korras ja kõht täis püsiks. Kodused ülesanded on ka sagedane tüliallikas, sest tihtipeale ei osata märgata teiste pereliikmete panust ja nähakse ainult enda tehtud töid,» rääkis Samsung Eesti kodumasinate tootekoolitaja Alari Pennar.

«Ent uuringust paistis, kuidas nii lihtsalt ei maksa koduseid toimetusi ka teistele anda,» lisas Pennar. Vastanutest 50 protsenti usub, et nemad ise teevad kodutöid efektiivselt ja iga viies tunneb, et tema pereliige ei ole nende täitmisel tõhus. Seetõttu tekib tihtipeale seisukoht, et lihtsam on kõik ise ära teha ning abi küsitakse alles siis, kui kõik üle pea kasvab.

Küsitlusest selgus, et 61 protsenti vastanutest tundsid, et elutempo on viimastel aastatel kasvanud ja seetõttu kannatavad ka kodused toimetused. Kõige rohkem võtavad uuringu järgi iga päev aega toiduvalmistamine, kodu koristamine ja lemmikloomaga tegelemine, sealhulgas ka nendele tegevustele mõtlemine ja nendeks ettevalmistus.

«Näiteks kulutatakse söögitegemisele keskmiselt kaheksa tundi nädalas ja peas menüüde mõtlemisele umbes samapalju. Kui toidupoes käimisele kulutab inimene nädalas neli tundi, siis üle kolme tunni võtab aega selleks ettevalmistumine, näiteks poenimekirja koostades,» selgitas tootekoolitaja.

Uuringust selgus, et kodu koristamine (54 protsenti vastanutest) ja triikimine (48 protsenti vastanutest) on kõige väsitavamad tegevused. Vastupidi annab lemmikloomaga tegelemine energiat üle pooltele vastajatest.

«Väga vastuoluline tegevus oli uuringu järgi kokkamine. 35 protsenti vastajatest hindavad seda energiat andva tegevusena, ent 28 protsenti arvavad, et see on väsitav ja kurnav. Siin jagunevad need inimesed, kellele meeldib süüa teha ja köögis toimetada, ning need, kes teevad seda vaid selleks, et süüa saaks,» märkis tootekoolitaja.

Kõige tähtsamad ülesanded vastanute jaoks olid toiduvalmistamine ja toidupoes käimine, mille hindas väga oluliseks kolmveerand vastajatest. Kolmandale kohale jõudis elementaarne kodu koristamine.

«Tulemused näitasid selgelt, et esmavajalik tehakse ära, ent tihtipeale muud kodutööd, nt triikimine, aiandus jm, millega ei ole hädavajalikult kiire, jäävad tagaplaanile,» rääkis Pennar.

«Elukalliduse tõusu ja energiakriisi tajuvad inimesed oma igapäevastes toimetustes aina rohkem. Vastanute sõnul muudavad just need faktorid kodutööde tegemise stressirohkeks ja keerulisemaks ning tekitavad pereliikmete vahel pingeid. Kliimamuutus ja geopoliitilised sündmused seevastu ei muuda pereelu liiga palju keerulisemaks,» lisas Pennar.

Uuringut tehti 2023. aasta oktoobrikuus kuues Euroopa riigis ja uuringule vastas 6066 tarbijat. Neist 54 protsenti on abielus või kooselus ning 33 protsenti vastanutest on alaealised lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles