NÄDALA AED Roosid talveks valmis

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Esimese lume alla jäänud roosid.
Esimese lume alla jäänud roosid. Foto: Peeter Langovits

Eesti talv on paljudele taimedele, sealhulgas roosidele karm ellujäämiskatsumus. Kuigi kliimat me muuta ei saa, võime kahjude vältimiseks aias siiski üsna palju ise ära teha. Neist kõige olulisem on taimede katmine, sest sedagi tuleb osata ning olla valmis krõbedate külmakraadide korral katet lisama.

Talveolud on meil heitlikud ja enamasti vahelduvad külmakraadid sulailmadega. See on ka põhjus, miks paljud taimed meil vastu ei pea – suurimaks probleemiks ei osutu üldjuhul mitte pakane iseenesest, selleks on hoopis sulaperioodide niiskus, millele järgneb jälle külmumine. Temperatuuri järsk vaheldumine tekitab taimevartes ning koore all pingeid ja lõhesid.

Seetõttu pole kõige olulisem mitte taime külmakindlus ehk see, mitme miinuskraadiga ta meie kliimas ellu jääb, vaid talvekindlus. Viimane on ka kõige olulisem kriteerium, mille alusel roose aeda üldse valida, sest kõik sordid pole meie oludesse sobilikud, kuigi müügikataloogid võivad nii väita. Eriti hellikud on korduvõitsevad roosid, sest nemad ei oska õigel ajal õitsemist lõpetada ning nende kahjustused ongi enamasti kõige ulatuslikumad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles