TAKTIKALINE URBANISM Valminud on Tallinna mereäärse promenaadi vaheetapp

Kodu.postimees.ee
Copy

Tallinna rohelise pealinna projekti «Rohejälg» käigus sai uue ilme mereäärne promenaad, mis ühendab Kruiisiterminali ja Kalaranna alad. Valminud ajutine linnaruum loob võimalusi millekski uueks ja ägedaks.

«Rohejälje» käigus valminud promenaad on oluline vaheetapp, et avada linn merele ja luua katkematu ranna-teekond. Korrastatud alal on mitmeid ruumisekkumisi, nii puhke- kui ka tegevuspaiku: uued trepid rannaalal, eriilmelised istumiskohad, lauatennise lauad, petankiala, lava väliürituseks ja haljastatud luited.

«Soovime selle alaga rõhutada Tallinna mereäärset teekonda, ühendada Kruiisiterminali ja Kalaranda ning ootame inimesi ala avastama ja seal aega veetma. Uue ilmega ala parandab piirkonna turvalisust ja rikastab keskkonda arhitektuursete vormide ja haljastusega,» sõnas lahenduse autor arhitekt Ann Kristiin Entson Tallinna Strateegiakeskuse ruumiloome osakonnast.

Mereääre promenaadi projekt on mõtteline jätk samas kandis varem toimunud taktikalise urbanismi tegevustele nagu Kultuurikilomeeter ja Beetapromenaad. Samuti paneb see ajutiste sekkumistega aluse ala edasiseks arenguks.

Taktikaline urbanism tähendab lihtsate võtetega kiiret ja tihtipeale ka ajutist ruumi muutmist, et testida koha võimalusi ja potentsiaali ning avada seekaudu arutelu pikemate muutuste elluviimiseks. Kui tihtipeale arutatakse linnaruumi muutuseid pelgalt jooniste pinnalt, siis meie eesmärk on tuua ideed linnaruumi, neid testida ja siis otsustada, kuidas edasi liikuda.

Läheduses asub ka kevadel «Rohejälg» installatsioonivõistluse võitnud teos «Linn-masin» (autorid Mariann Drell, Villem Sarapuu, Ruuben-Jaan Rekkor), mis taaskasutab kohapealseid jääkmaterjale ning rõhutab Linnahalli vormilist ja materiaalset olemust.

Lisaks avatakse Tallinna rohelise pealinna toetuse «Loome koos» abil detsembris Linnahalli kõrvale Logi tänava metsatukka aastaringne kogukonnasaun.

Tallinn on Euroopa rohelise pealinna aastal võtnud üheks eesmärgiks panustada muutustele linnaruumis. Projekt «Rohejälg» koondab enda alla üle linna toimuvaid tegevusi, mille eesmärk on parandada rohealade kvaliteeti, tuua uut haljastust ja parandada linnaruumi tiheda kasutusega kohtades, toetada linnasiseste rohevõrgustike kujunemist ning katsetada uudseid linnaruumilisi lahendusi.

Peale sadama-ala promenaadi on näiteks uue ilme saanud Pirita jõe suudme ala, üle linna on rajatud lilleniite ja toidusalusid, istutatud mitusada puud. Väga menukaks osutus Raekoja platsi suvepark, mis avatakse suvehooajal taas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles