NÄDALA AED Monokroomsuse kiituseks (1)

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Talvel jääb õite asemel alles taimede struktuur. 
Talvel jääb õite asemel alles taimede struktuur. Foto: Ingrid Sembach-Hõbemägi

Aedadest rääkides kerkib meil enamasti silme ette õierikas ja lopsakas rohelus, talv meil kauni aiaga üldjuhul ei seostu. Meie laiuskraadil pole pool aastat rohelusest jälgegi ning looduses on valdavateks hoopis pruunikad-hallikad toonid. Mida vaadata aias siis, kui õie- ja leheilu on hääbunud ja aed puhkab?

Taoline monokroomsus ei pruugi olla sugugi igav ega halb. Vastupidi, just nüüd on aeg, mil esile kerkivad põneva koorevärviga ja kujuga taimed, kel polnud üldise roheluse taustal võimalustki end näidata. Nüüd märkame võimsaid puid, hekke, igihaljaid okaspuid ja nende huvitava kujuga vorme.

Alahinnata ei tasu ka püsililli – paljude püsikute huvitava kujuga seemnekuprad, tugevad püstised varred ja kuivanud õisikud on talvelgi ilusad. Eriti praegu, mil paks raske lumi pole veel saabunud, ent kõrge õhuniiskus ja kerged miinuskraadid rüütavad taimed imeilusa härmatisega. See õhuke kirmetis toob veel eriti eredalt esile taimemaailma kordumatud mustrid ja struktuurid – tihedad harunevad pusad vahelduvad kõrgusse sirutuvate kõrrelistega, siin-seal on madalamaid püstisi piike, tuules kiikuvaid ümaraid tumedaid nupsukesi või kaunilt kaarduvaid varsi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles