VÄGA TUGEV TASE Aasta noorkoka valikul polnud žüriil mingit kahtlust

Kodu.postimees.ee
Copy
Aasta noorkokk Aljona Koch.
Aasta noorkokk Aljona Koch. Foto: Lauri Laan

Aasta noorkokaks valitud Aljona puhul polnud žüriil mingit kahtlust, et neiu võistluse suure edumaaga kinni paneb.

18.-19. novembril toimub Kultuurikatlas festival Maitsev Eesti, mille raames peetakse ka kokkade võistlused. Eile selgus aasta noorkokk, kelleks pärjati Aljona Koch Tallinna Teeninduskoolist. Teise koha sai Helena Höövelson (Tartu Rakenduslik Kolledž) ja kolmandaks platseerus Cerle Siim (Rakvere Ametikool).

Eesti Peakokkade Ühendus korraldab noorkokkade võistlusi juba 18. korda. Võistlustulle astus kuus parimat noort kokka, kelle vanus jääb alla 23 ning on alles kokaks saamise õpiteel. Nelja tunniga tuli valmistada kolm käiku: tervitussuupiste (taimne, 50% soe), kohustuslik tooraine pärandipeet; pearoog (sealiha + 2 lisandit + kaste), kohustuslik tooraine seaabaliha ja juurseller; magustoit, kohustuslik tooraine Krameri tuviõun ja rukkilinnasejahu.

«Tase oli väga tugev. Toidud olid maitsvad. Hea on näha, et kooliõpilased kasutavad keerulisi tehnikaid,» kiitis võistluste peakohtunik Pavel Gurjanov osalejaid. «Minu arvates on äge, et kolm esimest kohta said tüdrukud. Aljona oli selgelt teistest üle, kõik road oli perfektsed. Žüriil polnud mingit küsimust, et ta tuleb esimeseks.»

Aljona Kochi juhendajaks on tema klassijuhataja Pirje Pärimets ja mentoriks Ivan Derizemlja. «Harjutama hakkasin juunikuus. Kõige keerulisem tooraine minu jaoks oli seaabaliha. Pisut muretsesin ka, sest pidin abilist vahetama ja uue abikokaga sain kokkumängu harjutada ainult kaks korda. Täna kõik õnnestus,» ütles värske aasta noorkokk pärast autasustamist.

«Olen harjunud võistlustega ja esikoht oli minu sihtmärk. Suuremad võistlused ootavad mind ees,» lisas Aljona Koch, kes Ivan Derizemlja abikokana asub võistlustulle järgmisel aastal Bocuse d’Oril ja Global Chef Challenge’il.

Parima noorkoka saadab Prantsuse Instituut Eestis kahekuulisele õpingule Instituuti Lyfe (end Paul Bocuse). Teise koha omanikku ootab õhtusöök kahele restoranis 180kraadi by Matthias Diether, mille pani välja Paulig Pro. Balt-Hellin premeeris esikolmikut küpsetuskoolitusega meisterpagar Leho Metsaga ja Tallinn Cutlery lisas omalt poolt Mcusta Zanmai kokanugade kinkekaardid.

Parimaks juhendajaks tunnistati Tiina Mäeks (Rakvere Ametikool) ja parimaks abikokaks Yaroslav Klevets (Olustvere Teenindus-ja Maamajanduskool). Lisaks anti välja ka eriauhinnad, iga käiku hindas oma ala professionaal.

Parima tervitussuupiste valmistas Heleri Kiik Olustvere Teenindus-ja Maamajanduskoolist. «Heleri ampsus oli palju tekstuure ning ootuspärase roosa asemel oli taldrikult päikselist kollast,» tunnustas võistlustööd vegankokk Maru Metspalu.

Parim pearoog õnnestus Helena Höövelsonil (Tartu Rakenduslik Kolledž). «Roog nägi imeilus välja ja eristus teistest ka tehnika poolest, tehniliselt väga hästi oli kasutatud keerulist abalihatükki,» kiitis pearoogasid hinnanud Tarvo Kullama.

Parima magustoidu tegi Aljona Koch. «Ta eristus teistest, sest oli magustoidule sama palju tähelepanu pööranud kui teistele käikudele. Dessert oli tervikuna väga hästi läbi mõeldud, rakendatud palju erinevaid tehnikaid, maitsed mängulised ja intensiivsed, head struktuurid,» jagus Kertu Lukasel võidudesserdile vaid kiidusõnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles