ESMAKORDNE EESTIS Ajalooline Katlamaja ja vaateplatvormiga korsten said ehitusloa! (2)

Kodu.postimees.ee
Copy

Tallinna Linnaplaneerimise Amet väljastas ehitusloa ühe põnevaima ajaloolise objekti renoveerimiseks. Fahle ajalooline Katlamaja renoveeritakse ärihooneks ja korstna tippu rajatakse klaasist vaateplatvorm. Fahle linnaku Katlamaja projekt taastatakse huvitavas võtmes, mis lisab selle pealinna erilisemate vaatamisväärsuste hulka.

Katlamaja all saab liikuda mööda põnevaid ajaloolisi käike, kus sõitsid kunagi vagonetid ja vedasid põlevkivi ning sütt. Maapeale tõustes avaneb mastaapne läbi korruste kõrguv valgusküllane Katla sisemus, kustkaudu saab edasi korstnasse liikuda. Punastest tellistest laotud korstna sisse on peidetud lift ja keerdtrepp, mis viib klaasist vaateplatvormile.

Fahle linnaku üks arhitektidest Margit Aule arhitektuuribüroost LUMIA peab Katla ja korstna elluäratamist ainulaadseks projektiks.

«Need ehitised pakuvad külastajale justkui elamusteekonda läbi Katlamaja maa alt kuni taevani, saatjaks ajalugu ja leidlikud, modernsed lahendused. Klaasist ruum korstna tipus on Eestis eriline lahendus, mille sarnaseid võib kohata suurtes Euroopa linnades. Kuna Fahle Katel asub kõrge klindi peal, siis on korstna vaateplatvormi kõrgus merepinnast 106 meetrit ja oma vaadete poolest võrreldav T1 vaaterattaga,» rääkis Aule.

34 ruutmeetri suurusest klaasist vaateplatvormi korstna tippu saab üürida privaatseteks ja erilisteks sündmusteks väikeses ringis ning muul ajal hakkab korsten olema avatud kõikidele külastajatele.

«Kui Fahle Parki teine vaatamisväärsus, Galeriitänav on meelitanud kohale pruutpaarid pildistama ja pulmapidu pidama, siis klaasist vaateplatvorm korstna tipus sobiks suurepäraselt pruudilt käe palumiseks,» toob Margit Aule kelmika näite korstna kasutamise võimalustest.

Katel hakkab olema peamiselt büroode päralt. Fausto müügijuhi Einar Niine sõnul võiks Katlamaja sobida nii ühele suurele ettevõttele kui ka mitmele väiksemale. Katlamaja tiibadesse tekivad ideaalsed ruumid väiksematele ettevõtetele, samas kui Katlamaja süda sobib ideaalselt ühele või mitmele suuremale ettevõttele.

Margit Aule sõnul muutub Katlamaja valgusküllaseks ja helgeks ning toob esile erilisi ajaloolisi detaile.

«Soovime Katla sisemusse tuua valgust ja liigendame seda klaaskuubikutega, kus saavad end sisse seada erinevad ettevõtted. Valgetes toonides tippdisain on kombineeritud ajalooliste paekiviseintega, mis loob kogu hoonele korraga nii hubase kui ka ebamaiselt huvitava ning mitmekihilise ruumilahenduse. Läbi korruste kõrguvad mastaapsed ruumid on omased vanadele tööstushoonetele ja see hiilgus kandub üle nüüdisaegsesse büroohoonesse,» rääkis Aule. Fahle Katlamaja on osa kasvavast Fahle linnakust, kuhu on ennast juba sisse seadnud Postimees, Apollo, Töötukassa, Finestmedia, Wisercat jpt.

Fahle Katel koos korstnaga asub keset modernseks kvartaliks renoveeritud tervikliku linnaruumiga Fahle Parkis ning on sissepääsudega avatud igasse suunda. Katlaga ühendatakse peagi ehitatav 500-kohaline parkimismaja/büroohoone. Katlamajast üle tänava jääb klaaskatusega, aastaringselt soe ja roheline Fahle Galeriitänav, kus saab kohvikute ja restoranide terrassidel einestada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles