:format(webp)/nginx/o/2023/11/21/15732773t1hdcc1.jpg)
Paljud inimesed tühjendavad poest tulles oma toidukoti külmikusse juhuslikult. Tegelikult on toidu värske ja maitsvana hoidmisel võtmetähtsusega just nende õige hoiustamine
Paljud inimesed tühjendavad poest tulles oma toidukoti külmikusse juhuslikult. Tegelikult on toidu värske ja maitsvana hoidmisel võtmetähtsusega just nende õige hoiustamine
Selleks, et toit kauem värske püsiks, tuleb osata seda õigesti hoiustada. LG koolitaja Heivo Pork jagab nõuandeid, kuidas oma külmiku võimalusi maksimaalselt ära kasutada, et toit püsiks kauem värske.
Selleks, et toit pikalt värske püsiks, on oluline hoida külmikus õiget temperatuuri. Uusimad külmikud on varustatud täpsete temperatuuriregulaatoritega, mis võimaldavad määrata erinevate toiduainete jaoks ideaalsed tingimused. See tagab ka kiiresti riknevate toiduainete jaoks ohutu temperatuuri ning aitab vältida bakterite teket.
Hea nipp on määrata eri tüüpi toiduainetele külmikus kindlad tsoonid. Näiteks tuleks hoida toores liha ja mereannid alumistel riiulitel, et vältida ristsaastumist. Kuna liha ja kala on mõlemad väga tugeva lõhnaga, võiks need asetada ka teineteisest (ja kõigest muust) eraldatud karpi. Mis puudutab kala, siis esimesena rikneb just sisemus, mistõttu tasuks võimalusel kala varakult ära puhastada. Kuid ära kiirusta soomuseid või nahka eemaldama, sest need osad kaitsevad kala riknemise eest (kuni 48 tundi). Liha säilib kauem ühes tükis ning luu küljest eemaldatuna.
Mõistlik oleks teineteisest eraldi hoida ka kiiresti riknevad toiduained ning paigutada need eraldi karpi või riiulile. Kindlasti ei tasuks juustude ja vorstidega hoida kõrvuti tooreid toiduaineid ja valmistoite, samuti tuleks teineteisest eraldada vorstid ja kalatooted.
Puu- ja juurviljade optimaalse niiskustaseme hoidmiseks tuleks neid hoida külmiku külmemates piirkondades – kas köögiviljadele mõeldud sahtlis või selle kohal oleval riiulil. Lahti lõigatud puu- ja köögiviljad tuleks enne jahedasse asetamist pakkida tihedalt kilesse.
Kui tahad hoida külmkapis toiduained kauem värskena, siis vali külmik, millel on sisseehitatud jahutustehnoloogia. See aitab tagada kapis ühtlase temperatuurijaotuse, vähendada temperatuurikõikumisi ning hoida toidu värskena ka raskesti ligipääsetavates kohtades, nagu näiteks uksesahtlid.
Liigselt toiduainetest pungil külmik soodustab toodete kiiremat riknemist, kuna erinevate toodete vahel puudub õhuringlus. Mida rohkem asju on külmkapis, seda suurem on ka tõenäosus, et mõned toodetest surutakse vastu külmiku seina, kattes nii ventilatsiooniavad ja andurid. Seega tuleks regulaarselt kontrollida, et ventilatsiooniavad ja andurid oleksid vabad ning kapis pääseks õhk vabalt liikuma.
Erinevat tüüpi toiduained nõuavad parimaks säilimiseks kindlat niiskustaset. Selleks on külmikutel loodud erinevate toiduainete hoiustamiseks eraldi alad, mille niiskust on võimalik reguleerida vastavalt vajadusele. Näiteks lehtköögiviljad ja ürdid säilivad värskena külmiku kõige niiskemas osas, samas kui puuviljad vajavad säilimiseks madalat niiskustaset.
Selleks, et soetatud toidukorv raisku ei läheks, on veebileht healthyleo.com reastanud 15 toiduainet, mida ei tasu külmkapis hoida.
Sooja kliimaga harjunud banaanides säilivad toitained toatemperatuuril paremini, mistõttu ei tohiks neid külmkapis hoida, vahendab healthyleo.com.
Kartuleid tuleks hoida kuivas, jahedas ja pimedas kohas. Külmkapis võib kartul muutuda magusaks.
Külmkapis säilitamisel kipub küüslauk mädanema minema. Küüslaugule piisab kuivast ja jahedast kohast, kilekotte ja õhukindlaid karpe on mõttekas pigem vältida.
Külm temperatuur takistab avokaado valmimist. Kui poest on õnnestunud küpsenud avokaado osta ja soov on seda pikemalt säilitada, võib selle külmkappi pista küll.
Leib võib külmkapis hoituna ära kuivada, mistõttu võiks ka seda pigem toatemperatuuril hoida.
Kohvioad kaotavad külmkapis oma aroomi ja maitse. Pigem hoia kohvi kuivas jahedas kohas.
Toatemperatuuril suletud kaanega purgis hoides säilib mesi väga kaua, külmkapis võib see aga kristalliseeruda.
Basiilik on külma suhtes väga tundlik ja närbub madalama temperatuuri juures kiiremini.
Värsked kurgid ei taha liiga külma ja niisket keskkonda, neile sobib kõige paremini temperatuur 15 soojakraadi ümber, nii et värsked kurgid võiks võimaluse korral pigem sahvrisse tõsta.
Tsitruselised vajavad järelvalmimiseks toatemperatuuril hoidmist. Sidrunit või laimi külmkapis hoides muutub selle vili kõvemaks, raskemini kooritavaks ning seest kuivemaks.
Sojakastet tuleks hoida kuivas ja jahedas kohas, kuhu päikesevalgus ei ulatu.
Šokolaadikreemi, näiteks Nutellat, tuleks alati hoida toatemperatuuril. Külmkapis läheb šokolaad kõvaks ja seda on raske saiale määrida.
Kuigi paljud hoiavad šokolaadi külmkapis, siis tegelikult säilib šokolaadimaitse kõige paremini toatemperatuuril.
Meloneid on soovitatav hoida köögilaual-või kapis. Lahtilõigatud meloni võib parema säilimise huvides külmkappi panna.
Õunu on mõttekas külmkapis hoida vaid siis, kui sul on plaan neid süüa hiljem kui nädala pärast.