AMETLIK Lätis luurel käinud Michelini restoranigiid avalikustas lõunanaabrite parimad restoranid

Kodu.postimees.ee
Copy
Michelini restoranigiidi tseremoonia Lätis.
Michelini restoranigiidi tseremoonia Lätis. Foto: Erakogu
  • Valikus on 26 restorani
  • Üks restoran saab Michelini rohelise tärni jätkusuutlikkusele pühendumise eest
  • Andekate spetsialistide esiletõstmiseks antakse välja kolm Michelini eriauhinda

Michelin avalikustas eile oma avavaliku restoranidest Michelini Läti restoranigiidi jaoks.

Giidis soovitatakse kokku 26 restorani: 19 asuvad Riias ja seitse väljaspool pealinna. Väljavalitute hulgas on üks ühe tärniga restoran, kolm Bib Gourmandi restorani ja 22 muud soovitatud restorani – neist üks on esile tõstetud Michelini rohelise tärniga.

«Meil on hea meel tervitada Lätit Michelini restoranigiidide peres,» ütles The Michelin Guidesi rahvusvaheline juht Gwendal Poullennec.

«See on teine Balti riik, mis meie valikus figureerib, ning see liitub Michelini restoranigiidide kollektsiooniga ühe Michelini tärniga restorani ja kolme Michelini Bib Gourmandi restoraniga. Tore on näha, et siin on hulgaliselt kodumaiseid talente – paljud majutusasutused kuuluvad kohalikele kokkadele ja neid juhivad uhkelt sõbralikud, entusiastlikud meeskonnad. Traditsioonilised retseptid ja maitsed kipuvad olema esikohal ning suurejoonelistes roogades kasutatakse esmaklassilisi tooteid. Meie inspektorid on nautinud riigi avastamist ja ootavad huviga, et näha, kuidas valik järjest tugevamaks muutub.»

Max Cekot Kitchen on esimene ühe tärni restoran Lätis 

Michelini tärnid antakse silmapaistvat toitu pakkuvatele restoranidele, võttes arvesse viit universaalset kriteeriumi: koostisosade kvaliteet, maitsete harmoonia, tehnika meisterlikkus, peakoka isikupära, mis väljendub tema köögi kaudu, ja, mis on sama oluline, järjepidevus nii terves menüüs kui ka aja jooksul.

See rafineeritud restoran asub punastest tellistest endises laohoones linna serval tööstuspiirkonnas. Samanimeline kokk-omanik Max Cekot on kõik ise kujundanud, alates stiilsest avatud köögist kuni mööbli ja toidunõudeni. Tema loomingulise üllatusmenüü iga originaalne roog koosneb arvukatest elementidest, kus magusad, soolased ja happelised maitsed tasakaalustavad üksteist, ning maitsvad kastmed ühendavad ideaalselt igat rooga. Ta viitab siiski Läti kulinaarsetele juurtele, sest mõned traditsioonilised retseptid ja maitsed esinevad sellistes roogades nagu hallid herned austri, pomeli ja nuikapsaga. Kodused koostisosad on sageli ise kasvatatud ja Max lõpetab paljud oma toidud laua ääres, nii et külastajad leiavad ta tõenäoliselt enda kõrval, kus ta valmistab näiteks pestot oma köögi aias kasvatatud maitsetaimedest ja lehtedest, et pakkuda seda siis leivaga.

Kolmele restoranile antakse Bib Gourmandi auhind

Kolm Riia restorani saavad Bib Gourmandi – Michelini restoranigiidi tunnustuse hea hinna ja kvaliteedi suhtega toidu valmistamise eest.

Milda on vähenõudliku välimusega restoran, kus on soe teenindus ja suurepärane menüü. Siin on juhtpositsioonil traditsioonilised retseptid Lätist ja naaberriigist Leedust, kuid roogadel on kerge, moodne puudutus ja uuenduslik esitlus. Pelmeenid – olgu need siis Läti pelmeenid või Leedu tsepeliinid – on hitt.

Shōyu on pisike väike pood, kus pakutakse klassikalisi raameniroogasid, mis sisaldavad omatehtud nuudleid, rikkalikku, täidlase maitsega puljongit ja mitmesuguseid koostisosi. Saadaval on ka riisikausid koos eelroogadega, mida on tore jagada. Teenindus on meeldiv ja ruumis on ahvatlev sumin.

Riia Bib Gourmandi trio lõpetab Snatch. Oma maast laeni akende ja industriaalse stiiliga on see üks pealinna stiilsemaid kohti. Autentses Itaalia köögis pakutakse suurepäraseid koduseid pastasid. Personal on särav ja rõõmsameelne ning elavale meeleolule aitavad kaasa mõnus muusika ja eritellimusel valmistatavate kokteilide nimekiri.

Põhivalikusse lisandub 22 restorani

22 restorani ühinevad eespool nimetatud restoranidega ja moodustavad kokku Läti 2024. aasta restoranide valiku.

Alates ajaloolises vanalinnas asuvatest hoonetest kuni jõeäärsete hooneteni on nendel restoranidel väga isemoodi stiilid. Mõned neist on vaatega aedadele ja parkidele (Whitehouse ja Ferma). On restoran, kuhu saab otse rannast sisse jalutada (36.Line). Üks, mis asub vanas tuletõrjejaamas (Kest), teine endises kasarmus (3 Chefs) ja kolmas toimivas õlletehases (Zoltners). Siis on veel šikk, hooajaline kuum koht Aqua Luna, kus on rütmikas muusika, klubi atmosfäär ja vaade jõele.

Michelini rohelise tärniga esile tõstetud Pavāru māja

Michelini roheline tärn tõstab esile Michelini restoranigiidi valikus olevaid restorane, mis on esirinnas oma kestliku köögikunsti poolest. Need restoranid pakuvad maitseelamusi, mis ühendavad kulinaarse tipptaseme silmapaistva keskkonnasõbralikkusega ning on inspiratsiooniallikas innukatele toidunautlejatele ja kogu teenindusvaldkonnale.

Esimene Läti restoran, mis pälvis Michelini rohelise tärni, on Pavāru māja, mis asub endises sünnitusmajas Līgatne küla serval. Siin saavad külalisi lõõgastuda restorani armsas loodusvaatlusaias – kohas, kus saab istuda, kuulata ja vaadata –, enne kui on aeg einet nautida. Köögi köögiviljad ja maitsetaimed pärinevad restorani peenardelt ja otsimisretkedelt, ülejäänud tooted on pärit kohalikust piirkonnast. Neljakäiguline lõunasöök ja kuuekäiguline õhtusöök mõeldakse välja lähtuvalt sellest, mis on iga päev saadaval.

Kolm Michelini eriauhinda

Michelini eriauhinnad antakse väljapaistvatele isikutele, kes tänu oma lõpmatule kirele ja märkimisväärsele oskusele suudavad restoranikogemuse unustamatuks muuta.

Teeninduse auhind

Māris Jansons ja tema meeskond Kest Cēsises, kes avaldasid Michelini restoranigiidi inspektoritele muljet oma loomuliku soojuse ja entusiasmiga. Siin on lauad paigutatud keskse köögi ümber ja sellest vaatepunktist jälgib Māris kõike. Tema noor meeskond on sarmi kehastus ja tabab õrna tasakaalu, et olla tähelepanelik, kuid mitte pealetükkiv. Nad selgitavad iga rooga hoolikalt, uhkelt ja kirglikult ning tagavad, et degusteerimismenüüle kuluv aeg oleks igati nauditav.

Sommeljee auhind

Ivo Orlovs Riias restoranis TAURO asjatundliku ja isikupärase lähenemise eest. Kui külalised sisenevad saali, lubab põrandast laeni ulatuv klaasist suletud veinikelder, et vein on sealse toidu juures eriti tähtis, ja Ivo kirglik lähenemine muudab selle lubaduse tegelikkuseks. Ta tutvustab entusiastlikult mitmeid veine, kirjeldades igaühe voorusi, jätmata nimetamata ka hindu. Mõned tipptegijad kuuluvad siin 300+ veinikasti hulka. Tema soovitused on hästi läbi mõeldud ja tal on siiras soov rikastada TAUROs külastajate elamust.

Noore koka auhind

Nils Ģēvele Riias restoranis Ferma suurepäraste oskuste, kire ja küpsuse näitamise eest peakoka rollis. Ta hangib hoolikalt tippkvaliteediga tooteid ja tema toiduvalmistamine näitab suurt austust nende koostisosade vastu, mis võimaldab tal luua roogi, mille visuaalne lihtsus ei reeda, et need on väga sügavad ja maitseküllased. Lisaks sellele, et ta tagab köögi tõrgeteta toimimise, julgustab ja inspireerib ta ka oma meeskonda.

Läti restoranide avavaliku täielikud nimekirjad on saadaval Michelini restoranigiidi veebisaidil ning tasuta iOSi ja Androidi rakendustes.

Restoranidele lisandub Michelini giidi hotellide valik, kus on välja toodud kõige ainulaadsemad ja põnevamad ööbimiskohad Riias ja kogu maailmas. Kõik valikusse kuuluvad hotellid on valitud Michelini giidi ekspertide poolt nende erakordse stiili, teeninduse ja isikupära tõttu – valikuvõimalusi on igale eelarvele – ning iga hotelli saab broneerida otse Michelini giidi veebisaidi ja rakenduse kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles