TARK TEADA Ekspert avaldab märgi, mille järgi ära tunda kinnisvara hinnatõusu algus

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kinnisvaraturu tuuled puhuvad kord ühes, kord teises suunas. Ekspert teeb selgeks, millal ja kuidas tuul suunda vahetab.

«Kui ma peaksin ennustama ühe märgi, mille järgi ära tunda kinnisvarahindade uue tõusu algus, siis see on just nii-öelda odavama otsa korterite hindade pöördumine tõusule,» soovitab 1Partner Kinnisvara juht Martin Vahter koduotsijatele.

«Kõik algab sellest, kui Mustamäe või Lasnamäe remonti vajavad 2-toalised korterid lähevad taas müügiks enam kui 100 000 euro eest. Sealt edasi tekib ahelreaktsioon, mis viib ka kallimate korterite hinnatõusuni,» räägib Vahter, kelle sõnul on just vanemas majas asuv kahetoaline korter hea indikaator, kuna see on kõige kättesaadavam alternatiiv üürikorterile ja teisalt on ka sobilik toode üüriinvestorile.

Vahteri sõnul on indikaatoreid, mida jälgida, veel mitmeid. «Kui näiteks euribor peaks langema ja laenuraha hind odavamaks muutuma, siis on ostuhuvi tõus samuti prognoositav. Huvilised on olemas, aga paljud on oma ostuotsuseid veidi edasi lükanud ja püsivad ooterežiimil,» kommenteerib Vahter.

Tallinna korterite hinnad on Vahteri sõnul tipust ligikaudu 15 protsendi võrra allapoole tulnud ning viimased pool aastat samal tasemel olnud. Stabiilsed on olnud nii uute korterite «laojääk» kui ka tehingute arv. «Eelmise talve madalseisu järel veidi aktiivsemal tasemel turu stabiliseerumine on hea algus, kuid järgmist tõusulainet tuleb meil ikkagi veel mõnda aega oodata,» võtab ekspert teema kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles