PÜSI KONKURENTSIS Kuidas tõsta üürile antava kinnisvara väärtust?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eksperdid selgitavad, kuidas tõsta oma üürikinnisvara väärtust ning seeläbi üüriturul konkurentsis püsida.

Kõrgustesse kerkinud euribor on tõstnud igakuiseid üürikinnisvara laenumakseid, mis tihtilugu ületavad juba nõudlusele vastavaid üürihindu.

Domus kinnisvara kutselise kinnisvaramaakleri Iris Öpiku sõnul on üüriturul pakkumisi palju.

«Kindlasti esineb teatud piirkondades ka ülepakkumist ning see tekitab kahtlemata survet üürihindadele,» lausus Õpik. Ta lisas, et üürimise eesmärgil soetatud kinnisvara puhul on oluline selle seisukord, sest sellest sõltub nii üürihind kui ka sobiva üürniku leidmise kiirus.

Kuigi majanduskeskkond on hetkel keeruline ja inimeste rahakotid pingul, tõi Öpik välja, et soodsate korterite ees lähevad kiiremini üüriks ilusad korterid. «Palju kiiremini lähevad üürile korterid, kus on sisustuse ja hubasusega vaeva nähtud. See ei pea üldse tähendama suuri kulutusi, aga värske värv seinas ja mõned läbimõeldud detailid suurendavad tõenäosust, et just see korter valituks osutub. Üürikorteri omanikul tasub mõelda, kas ta ise tahaks kolida väsinud mööbliga korterisse, kus viimane remont tehtud aastaid tagasi,» selgitas kinnisvara ekspert.

Üürikinnisvara väärtust saab tõsta ka väheste vahenditega

Öpik nentis, et kõige keerulisem on üürile anda just selliseid kodusid, mis hädasti värskendust vajavad. «Kui soetatud kinnisvara vajab vaid pisut värskendust, siis eeldatavasti saab hakkama ka pisema summaga. Näiteks uus värv seina, mõni uueväärne või hästi hoitud kasutatud mööbliese ja ongi korter uue elaniku sissekolimiseks valmis,» tõi maakler välja. Kui tegemist on täielikult renoveerimist vajava korteriga, siis tasub maakleri sõnul leida täiendavaid finantseerimisvõimalusi, et korter kiiremini remonditud ja üürile antud saaks.

Inbanki laenude ja ja kaartide müügijuhi Evelin Rahkema sõnul tasub üüritava kinnisvara parendamisel hoolikalt läbi kaaluda, kui suur investeering end kui pika ajaperioodi vältel ära tasub ning kas on mõistlik kasutada juba olemasolevaid vahendeid või kaaluda hoopis pangapoolset finantseeringut.

«Väiksemad mõnesaja eurosed kulutused on mõistlik tasuda koheselt või ajatada näiteks «osta kohe- maksa hiljem» makselahendusega kolme kuu peale. Ostu pikema perioodi peale ajatamine on lisatasudeta ning võimaldab vältida olukorda, kus ühes kuus tuleb suurem summa korraga välja käia. Kui praegune maksevõime kannatab täiendavalt laenu võtta või üürikorteril veel pole laenukohustusi, siis tasub kaaluda fikseeritud intressiga remondilaenu võtmist suuremate, paarist tuhandest eurost algavate kulutuste jaoks,» selgitas Rahkema.

Rahkema tõi välja, et nii mõneski pangas pakutakse remondilaenu ka fikseeritud intressiga, mida euribori ei mõjuta. «Kuumakse on laenuperioodi lõpuni ühesugune, mistõttu on tarbijal lihtsam oma rahavooge juhtida. Sealhulgas saab välja arvutada, kas üürihind katab laenuga tehtud investeeringud,» selgitas Rahkema. Ta lisas, et kuna remondilaenude sihtotstarve on üldjuhul üsna lai, siis lisaks ehitusmaterjalide soetamisele ja tööde eest tasumisele võib seda kasutada ka sisustamiseks.

Üürikinnisvara väärtust aitab tõsta kommunaalkulude vähendamine

«Kahtlemata aitab väärtust tõsta nn kõige kallimate ruumide renoveerimine – nendeks on vannituba ja köök. Ühtlasi on need kõige kulukamad tööd ka kõige ajamahukamad, ent samas tõstavad enim kinnisvara enda turuväärtust. Lihtsalt ja kiirelt saab ka korterit värskendada, et rohkem igakuist üüri küsida – siin aitab värske värv või uus tapeet. Mööbel olgu praktiline ja iga asi omal kohal – üürikorteri sisustus ei peaks koosnema sellest, mis parasjagu oma kodust üle on jäänud,» selgitas Öpik.

Üks olulisemaid aspekte üürikorteri valikul on ka igakuised kommunaalkulud, mistõttu aitab üürikinnisvara väärtust tõsta kõik see, mis aitab igakuised kommunaalkulusid vähendada – soojustamine, akende vahetamine, uue küttesüsteemi paigaldamine. «Kinnisvara energiatõhususe parandamine võib olla üsna suur väljaminek, mistõttu pakuvad täna enamus pankasid ka rohelaenusid. Kuna üürikinnisvara vaadatakse siiski pikaajalise investeeringuna võib näiteks võit tänu uuele küttesüsteemile olla suurem kui laenuintressidele kuluv summa, eriti olukorras, kus üürikinnisvara kõrgete kommunaalkulude tõttu vastasel juhul tühjana seisaks,» lausus Rahkema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles