OHTLIK Terviseamet soovitab vältida seda tüüpi küünlaid

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Advendiajal soovitab terviseamet lõhnaküünalde asemel kasutada lõhnatuid ja värvituid neutraalseid küünlaid, mis on tervisele ohutumad.

Uuringutele viidates kirjutab terviseamet enda kodulehel, et värviliste ja lõhnastatud küünalde põlemisel vabaneb palju lenduvaid orgaanilisi ühendeid, sealhulgas benseeni, tolueeni, süsinikmonooksiidi, polütsüklilisi aromaatseid süsivesinikke – bensopüreeni – ja tahkeid peenosakesi. Nende ainete suur kontsentratsioon siseõhus võib tekitada peapööritust või limaskestade ärritust, vahendab BNS.

Inimene tajub lõhnaaineid ka väga madalatel kontsentratsioonidel, mistõttu on kerge võimalikke terviseriske alahinnata. Kui lõhnaküünla põletamisel ilmneb nohu, aevastamine või halb enesetunne, tuleks küünal kohe kustutada.

Et vältida ohtlike ühendite eraldumist õhku, tuleb kinni pidada pakendil kirjas olevast soovitatud põletamisajast. Kindlasti aga ei tohi siseruumides põletada õueküünlaid.

Põletada tuleks korraga üht küünalt. Nimelt paiskub lõhnaküünalde põlemisel õhku aure ja osakesi, mille sissehingamine suurtes kogustes võib tervisele ohtlik olla. Seepärast tasub korraga põletada vaid üht küünalt – nii saab vältida suures koguses soovimatute ühendite vabanemist.

Et vähendada õhku paiskuvate osakeste hulka, tuleb küünalt põletada hea õhuringlusega kohas. Lisaks tuleb tähelepanu pöörata sellele, et küünla taht oleks lühike ja vahamass prahist puhas.

Tervise ja keskkonna kaitseks tuleb alati jälgida pakendil toodud juhiseid. Pakendil olev info on mõeldud selleks, et teavitada tarbijat võimalikest ohtudest ja anda juhiseid toote ohutuks kasutamiseks. Näiteks tähendab hüüumärk küünla pakendil, et tegemist on ärritava või ülitundlikkust põhjustava tootega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles