HOIATUS Facebookis müüakse punast kärbseseent sisaldavat šokolaadi

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Punast kärbseseent ei tohi süüa!
Punast kärbseseent ei tohi süüa! Foto: PTA

Mürgiseid seeni, sealhulgas punast kärbseseent on keelatud toiduks müüa. Tooted, mis sisaldavad mürgist seent võivad kujutada ohtu tervisele.

Põllumajandus- ja Toiduameti toiduosakonna peaspetsialisti Kairi Sisaski sõnul teavitasid murelikud kodanikud ametit ohtlikust tootest. «Ametile laekus info, et sotsiaalmeedias müüakse punast kärbseseent (lad. Amanita muscaria) sisaldavat šokolaadi. Selliseid tooteid on keelatud toiduks müüa,» selgitas Sisask.

Punane kärbseseen on mürgine ning seda ei tohi süüa. «Põllumajandus- ja Toiduamet tuvastas, et šokolaad on toodetud OÜ Prana Organics poolt. Tootja suhtes on alustatud järelevalvemenetlust ja kohustatud ohtlikud tooted turult kõrvaldama ja tagasi kutsuma,» kirjeldas Sisask. Punase kärbseseene müük Euroopa Liidus toiduna mistahes kujul on keelatud tegevus.

Punane kärbseseen kuulub närvimürke sisaldavate seente hulka ning seetõttu võib tarbimine põhjustada mürgistuse, mis halvimal juhul võib lõppeda surmaga. Kärbseseene tarbimise korral tuleks ühendust võtta Mürgistusteabekeskusega infotelefonil 16662, kes oskab mürgistuse puhul leida kiiresti kõige sobivama tegutsemisskeemi.

Vihjeid ohtliku toidu müügi kohta saab esitada meiliaadressile vihje@pta.agri.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles