NÄDALA RETSEPTID Pühad tulevad pipramagusaga. Tee piparkoogid ise!

Britt Rosen
Copy
Heade piparkookide saladus – tee ise! FOTO: Kaare Sova
Heade piparkookide saladus – tee ise! FOTO: Kaare Sova Foto: Kaare Sova

Nüüd on õige aeg piparkoogivürtside lõhnad tuppa lubada. Kellele krõbedad jõuluküpsised, kellele pehme plaadipiparkook. Küpsisegurmaanid võivad end pühadekuul hellitada ka koorelikööriste maiustega.

Soolased ja magusad, pehmed ja krõbedad, nööbi mõõtu ja väikese koogi suurused, klassikalised ja trendikad. Õhukesed kassikeeled, jahuta šokolaadiküpsised, pähklised kohvikuivikud või köömnetega juustukangid – küpsiste maailm on külluslik ja lõputu, selgub värskelt ilmunud Triin Paaveri ja Olga Kaju kirjutatud ning Kaare Sova üles pildistatud küpsiseraamatut lehitsedes.

Mõistagi mahuvad rohkete ideede, ajaloopõigete ja praktiliste näpunäidetega retseptikogumiku «Ainult küpsised» vürtsikate küpsiste peatükki ka kodused piparkoogid. Need on seal ühes teiste jõuluküpsistega, olgu need sakslaste muredad šokolaadi-ingverisarvekesed, šveitsipärased martsipaniga piparkoogiampsud või riivitud liivatainast jõulutähed apelsini ja kardemoniga.

Triin Paaverile meeldivad Austriast pärit moosisilmaga Linzeri küpsised, mis kuuluvad samuti jõuluküpsiste klassi ja on popid ka üle ookeani. «Täidis on tihti see, mis küpsise nauditavaks teeb,» põhjendab ta ja täiendab, et lisaks võib tema lemmikute paletist leida küll väikesi ja selgelt eristuva maitsega, küll põneva tekstuuriga küpsiseid. Kohviküpsised või veganistiilis tahiiniküpsised, nimetab ta. Kuid ka suured pehmed küpsised kipuvad olema sellised, mille söömist on keeruline lõpetada, nendib Paaver, kui mõtleb kas või porgandikoogiküpsistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles