TARK TEADA Mida teha, et jõulupuu enne pühi okkaid maha ei viskaks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Mõnikord jõuab jõulupuu toas seista vaid mõne päeva, kui on juba täheldada esimesi okkaid põrandal. Mida teha, et kuusekese eluiga ning pere jõulurõõmu pikendada?

Paljud pered hakkavad jõulutunnet võimalikult vara looma ja toovad jõulupuu aegsasti tuppa. Kuidas säilitada kuusepuu võimalikult pikk eluiga ilma, et see enne pühi okkad maha viskaks?

Bauhofi Aiaparadiisi ekspert Piret Tomperk tuletab meelde põhitõed, kuidas säilitada jõulupuu võimalikult pikk eluiga.

Kontrolli puud enne ostmist

Jõulupuu valimine ja ostmine on oodatud sündmus. Kuuske kauplusest ostes veendu, et puu on terve. Raputa puud ja kontrolli, et selle okkad ei pudene. Võid ka tõmmata pöidla ja nimetissõrmega õrnalt mööda kuuse oksi. Okaste pudenemisel on võimalik, et puu on saanud varasemalt kahjustada, mispärast ei pruugi selle okkad ka kodus kaua okstel püsida. Võimalusel veendu, et kuuse tüvel ei ole lõhesid ja pragusid.

Lase puul temperatuuridega kohaneda

Kui oled sobiva jõulupuu leidnud, ära vii seda kohe tuppa, vaid lase sel temperatuuriga vaikselt harjuda. Okaste mahaviskamist põhjustab enamasti suur temperatuuri kõikumine. Hoia puud enne tuppa viimist ööpäev jahedas, näiteks koridoris või garaažis. Nii harjub jõulupuu toatemperatuuriga ega viska ehmatusest okkaid maha.

Lõika tüvi värskelt enne ülesseadmist

Mida värskemalt tüvest enne ülesseadmist ketta saed, seda väiksem on tõenäosus, et lõikehaavale jõuab tekkida vaigukork. Soovitavalt võiks lõigata tüvest kahe sentimeetrise läbimõõduga ketta. Nõnda saab jõulupuu vee kätte. Ära koori tüvelt koort maha. Puu imab vett ka koore kaudu.

Aseta puu võimalikult jahedasse

Jõulupuule sobivat kohta otsides veendu, et see asub küttekehadest nagu radiaatorid, kamin või põrandaküte võimalikult kaugel.

Kontrolli veetaset iga päev

Vala kuusele regulaarselt vett ja kontrolli selle taset igapäevaselt. Arvesta, et esimestel päevadel tarbib kuusk tavapärasest rohkem. Kohe, kui tüve lõikepind jääb kuivale, moodustab selle alla kuivanud mahlast kork ning puu ei võta enam vett sisse ka siis, kui täidad nõu uuesti veega. Kui aga märkad, et kuusk on jäänud ootamatult kuivale, võta see jalast välja ja lõika tüvi taas paar sentimeetrit lühemaks.

Lisa joogiveele mineraale

Paraku alati tihedast kastmisest ja õigest temperatuurist ei piisa, et jõulupuu okkad püsiksid kaua ilusana. Hea täiendav nipp on lisada jõulupuu joogiveele spetsiaalset väetist, mis aitab puul hoida värskust ja tugevaid okkaid terve jõuluperioodi vältel. Vanaemade õpetuse kohaselt võid vette lisada ka suhkrut.

Ole valvas!

Õige ettevalmistus ei pruugi aga jõulukuuse eluiga pikendada, kui selle läheduses peaks leiduma etüleeni eritavaid puuvilju, vahendab Country Living. Etüleen on gaas, mis kiirendab viljade küpsemist ja soodustab lehtede ja õite närtsimist. See avaldab muu seas mõju juba väga väikestes kogustes. Suuremad etüleenitootjad on küpsed õunad, pirnid, banaanid ning mitmed luuviljad, eesotsas ploomi ja virsikuga.

Seda silmas pidades on mõistlik jõulupuu puuviljakorvist võimalikult kaugele paigutada. Nii säilivad okkad kauem rohelisena ning ka jõulurõõmu jagub kauemaks.

Anna oma kuusk üles!

Jõulupuu ülesseadmise ja ehtimise järel soovitab Piret Tomperk oma tänavust jõulupuud pildistada ning esitada hiljemalt 11. detsembril Bauhofi kaunima jõulupuu konkursile. Konkursil osalemiseks tuleb saata ehitud jõulupuust foto aadressile: konkurss@bauhof.ee ning märkida oma nimi, telefoninumber, e-posti aadress ja kuuse asukoht (kohanimi).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles