GALERIID Kaks Tallinna ettevõtet said priilt jõulurüü selga!

Kodu.postimees.ee
Copy
Kohvik Kohver.
Kohvik Kohver. Foto: Ikea

IKEA konkursil valiti välja kaks ettevõtet, mis said mööblihiiu poolt selga jõulurüü. Valituks osutusid Tallinna lennujaama kohvik Kohver ja Citybox hotell. Jõuludeks kahe ettevõtte ruumid pühaderüüsse ehtinud sisekujundajad jagavad nippe, kuidas töökoht jõulude eel särama panna.

Enamik meist veedab töökohas palju aega, mistõttu võiksid pühadehooajaks hubasema ja pidulikuma ilme saada ka kontorid ning avalikud ruumid. Siin on kaks näidet töökohtadest, mille IKEA ärikliendiosakonna sisekujundajad jõuluks ära kaunistasid.

«Me veedame töökohas nii palju aega, et tihti võib tekkida tunne, et see on meie teine kodu. Ja nagu päris kodu, väärib ka töökoht pühade puhul pisut erilisemat sisustust ja meeleolu, mille saab sinna hõlpsalt luua hooajaga sobivate detailidega nagu LED-vanikud, pleedid, padjad ja temaatilised kaunistused,» räägib IKEA sisekujundaja Hannele Saagpakk.

Saabuvate jõulude eel ehtis ta koos oma tiimiga pühaderüüsse Tallinna lennujaamas asuva kohviku ja populaarse hotelli fuajee. Tema sõnul on tööruumide pühadeks kaunistamine kõigile jõukohane, soovi korral saab sellest teha ka lõbusa tiimürituse.

Kohvikust Kohver sai hubane jõulumaa

Üheks IKEA sisekujundajate tiimi kaunistatud ruumidest on Tallinna lennujaama ootealal asuv kohvik Kohver. Saagpakk selgitab, et sellistes paikades on oluline arvestada külastajate ja töötajate vooga, et kaunistused neid ei häiriks.

Sisekujundaja ütles, et sellistel puhkudel toimib hästi akende kaunistamine jõulutuledega, mis mõjuvad praegusel pimedal ajal õdusalt ja kutsuvalt. Kohtades, kus käib palju külastajaid, tuleb mõelda ka ohutusele, mistõttu on kindlam näiteks laudade kaunistamisel eelistada patareitoitega LED-lampe ja LED-küünlaid, mida võib täiendada väikeste jõulukuuskede ja teiste pühadekaunistustega.

«Ja lõpetuseks – kui ala on tihedas kasutuses, võib ühendada ilusa praktilisega ja muuta pidulikumaks ka seal olevad istmed. Kata need näiteks kunstkarusnahast katete, patjade või pleedidega. Tekstiilid teevad iga ruumi hubasemaks,» ütleb Saagpakk.

Hea mõte on kaunistada mõni ala teistest külluslikumalt, et sellest võiks saada eraldi tõmbenumber ja külastajate fotonurk. «Kui ruum seda võimaldab, paiguta sinna suur ehitud kuusepuu, hubasust lisav vaip, pink või tugitool fotode tegemiseks ja pühadevalgustust. Oluline on see, et kasutaksid kogu ruumis läbivalt samu kaunistusi, et tulemus saaks maitsekas ja harmooniline,» annab IKEA sisekujundaja nõu.

Looduslikest kaunistustest soovitab sisekujundaja kasutada rohelisi vanikuid ja pärgi. «Haljad looduslikud detailid, näiteks kuused, kuuseoksad ja pärjad, kuuluvad lahutamatult jõulude juurde. Kuid ruume, kus pidevalt midagi toimub, peab olema lihtne hooldada, ja nii sobivad neisse kõige paremini kunsttaimed. Nii ei tule põrandalt hiljem okkaid koristada ja pealegi saab kunsttaimi kasutada pikki aastaid,» ütleb Saagpakk.

Citybox hotelli fuajee on jõuluvana saabumiseks valmis

Hotelli vastuvõtuala on üks esimesi paiku, mis töötajatele, külastajatele ja potentsiaalsetele partneritele silma jääb ning mille põhjal tekib esmamulje. Kuid vahel jääb sellistel ruumidel puudu soojusest ja isikupärast. See on enamasti tingitud nende otstarbest: paigad, kus teenindatakse suurel hulgal kliente, peavad olema universaalsed ja hõlpsasti hooldatavad. Sellegipoolest võiksid ka need ruumid pühade ajaks saada õdusama ja külalislahkema kuue.

«Avaras fuajees võiks nutikalt ära kasutada selle kasutamata alasid, näiteks välisukse kõrval olevat pinda, aknalaudu ja ootealasid. Hubasema välimuse saamiseks paiguta sinna kunstlikud jõulukuused, mis ei määri ega poeta okkaid, riputa lakke kaunistused ja LED-valgustid ja sea akendele kingipakkide kuhjad, mis toovad külalistel jõulutunde südamesse,» ütleb sisekujundaja.

Pühademeeleolu saab luua igas töökohas

Jõulukaunistuste valimisest ja töökoha isikupäraselt kaunistamisest võib saada kolleege ühendav kogemus, milles võivad osaleda kõik soovijad. Näiteks võivad ettevõtte töötajad ühiselt otsustada, milliseid kaunistusi kasutatakse. Ja miks mitte kaasata oma tiim mitte ainult planeerimisprotsessi, vaid ka kaunistamisse. See lubab kõigil mõneks ajaks argirutiinist välja saada ja panustada ühistegevusse, mis lähendab inimesi ja tugevdab omavahelisi suhteid. Tänu isikliku panuse andmisele hinnatakse rohkem ka tulemust.

«Kõigepealt soovitan panna mängima jõulumuusika ning nautida koos kolleegidega glögi ja piparkooke. Seejärel alustage kaunistamisel suurematest esemetest, näiteks jõulukuuskedest, ja seejärel jätkake väiksematega. Enne üheskoos kaunistama asumist peaks kindlasti paika panema kaunistuste värvipaleti ja stiili, et need sobiksid omavahel kokku ja oleksid maitsekad. Kontoris või avalikus ruumis soovitan valida kuni neli värvi ja kasutada läbivalt sarnaseid kaunistusi, et tulemus ei näeks välja kaootiline või liiga ülepakutud,“ soovitab sisekujundaja.

Ta lisab, et nii töökoha kui ka kodu kaunistamisel on üheks edu valemiks kaunistuste rühmitamine. Näiteks lauda kaunistades ära jäta küünlaid, lilli või teisi kaunistusi üksikuks, vaid sea nad rühmadesse. Pane nad näiteks üheskoos alusele või jõulupärja sisse. Ja terve ruumi sihitult kaunistustega üle külvamise asemel tasub välja valida mõned kohad, kuhu paigutada efektsed ja üksteisega sobivad kaunistused – nii on tulemus maitsekam ja ühtsem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles