«Nagu lambipirn plahvataks!» Purunenud küünal valmistas Eesti perele paraja ehmatuse

Kodu.postimees.ee
Copy
Iga kord, kui hakkad küünalt süütama, tuleks enne selle tahti pisut lõigata.
Iga kord, kui hakkad küünalt süütama, tuleks enne selle tahti pisut lõigata. Foto: Shutterstock

Möödunud kuul tekitas suurt arutelu TikTokis ringlev video ühes Eesti peres purunenud küünlast. Kommentaariumist leiab võimalike põhjuste kohta mitu varianti alates sellest, et küünaldel on kindel põletamise aeg, kuni selleni, et tegemist oli lihtsalt ebakvaliteetse tootega.

Kuna pühad on ukse ees ja kinkide hulgast leiab ka küünlaid, siis on kasulik teada, kuidas neid õigesti põletada ja mis põhjusel võis videos nähtud küünal puruneda.

«Heli oli selline, nagu lambipirn plahvataks. Päris tugev ja ehmatav oli,» räägib TikToki video autor ja lisab, et küünal oli purunemise hetkeks põlenud umbes tunnike või kaks.

Videol on näha ainult suuremaid tahmaseid tükke, kuid väiksemaid klaasitükke lendas ka laua alla. Ja küünal ise oli olnud väga kuum. Nii mõnigi juhtis video all kommentaariumis tähelepanu sellele, et küünaldel on kindel aeg, kui kaua need järjest võivad põleda. Selgub, et see polegi müüt.

Päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Tuuli Taavet ütleb, et iga kord, kui hakkad küünalt süütama, tuleks enne selle tahti pisut lõigata. Nii ei hakka küünal tahmama, ei aja musta tossu välja ega muutu ebakorrapäraseks. «Küünla ebakorrapäraseks muutumisel võib küünlataht ühele poole ära vajuda ning muuta näiteks klaasist ümbrise väga kuumaks. Mistõttu võibki see ühel hetkel puruneda,» selgitab Taavet.

Tavapäraselt on soovituslik küünalde põletamise aeg kolm kuni neli tundi. Vastav märge on nii mõnegi küünla põhja all kirjas. Tarbija ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) tooteohutuse talituse juhataja Jana Baljutis-Kütt ütleb, et varem ei ole TTJA-le sarnaste juhtumite kohta vihjeid laekunud.

Küünlaklaasi purunemise võis tema sõnul põhjustada üks kolmest tegurist:

  • Klaasi defekt. Kui klaas on valmistatud defektsest materjalist või sellel on tootmisvigadest tulenevad nõrkused, võib see puruneda. Klaasi puudused võivad olla nähtamatud ja ilmneda alles kasutamise käigus.
  • Temperatuurimuutus. Järsk temperatuurimuutus võib põhjustada klaasi purunemist. Kuum küünal võib klaasi kiiresti soojendada, eriti kui klaas on külm või kui toimub kiire temperatuurimuutus.
  • Klaasi vananemine. Aja jooksul võib klaas nõrgeneda ja kaotada oma tugevuse, eriti kui seda on löödud, see on olnud pinge all või see on kokku puutunud teiste keskkonnateguritega

Baljutis-Kütt soovitab selliste juhtumite korral kindlasti teavitada esmalt toote müüjat või tootjat, kes vajadusel olukorda täpsemalt selgitavad.

«Eriti ettevaatlik tuleb olla küünalde põletamisel siis, kui kodus on väikeseid lapsi või lemmikloomi, kes ei taju ohtu ning võivad pahatahtmatult küünla ümber ajada,» lisab Pärjala. «Samuti võivad lapse juuksed, riided ja lemmiku karvkate kergesti tuld võtta.»

Taavet toonitab, et küünla ümbrus peab olema tühi ja jõulupuule elavat tuld asetada ei või – kui kuusk ümber läheb, süttib see küünlaleegist väga kiiresti. Ettevaatlik peab olema ka küünalde külge pandud kaunistustega. Kõiksugused paelad ja pärjad tuleks enne küünla süütamist eemaldada.

Küünalde põletamisega tuleb olla väga ettevaatlik ja siinkohal on hea rõhutada pähe kulunud klišeed – parem karta, kui kahetseda. «Tulekahju korral on iga sekund arvel. Küünlaleek pole küll suur, kuid see võib suureneda vaid mõne hetkega. Seega on jõulude eel paslik üle kontrollida ega teie suitsuandur pole aegunud ning kas ta on ikka töökorras,» ütles Pärjala.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles