ENNE JA NÜÜD Seda peab nägema! Sama elutuba, aga kaks korda rohkem hoiuruumi

Kodu.postimees.ee
Copy
Elutuba enne uuendustöid.
Elutuba enne uuendustöid. Foto: Ikea

Kas usud, et elutuba on võimalik paari lihtsa liigutusega kaks korda suuremaks muuta? 

Pere jaoks võib elutuba olla ruum, kus kõik koos enim aega veedavad. Sageli on sellistel tubadel mitu funktsiooni – puhkeala televiisori vaatamiseks või raamatu lugemiseks, lasteala mängimiseks ning söögituba ühiseks einestamiseks. Sisekujundaja näitab, kuidas elutoas nutikate sisustusnippidega kõikidele tegevustele ruumi leida.

Elutuba enne uuendustöid.
Elutuba enne uuendustöid. Foto: Ikea

Elutuba on sageli koht, kus kogu pere lõõgastub ja koos kvaliteetaega veedab. Kui see on aga sisustatud kas eelmiste elanike mahajäetud esemete või eelmisest kodust pärit olevate asjadega, ei pruugi seal olla piisavalt hubane ja kodune keskkond. Funktsionaalne mööbel koos läbimõeldud hoiulahendustega elutoas tagab piisavalt ruumi kõigile pereliikmetele ja aitab tuba korras hoida.

Alusta mööbli valimisest ja värvipaleti määramisest

«Esiteks soovitan läbi mõelda, mis ülesandeid ruum täpselt täitma hakkab. Näiteks kui tegemist on lastega pere elutoaga, võiks selle jagada kolmeks tsooniks – puhkeala, söögituba ja mänguala. Pärast saad planeerida, millist mööblit vajad: näiteks kas diivan või diivanvoodi, kui palju ruumi on vaja, kas on vaja pikendatavat söögilauda, lahendusi laste mänguasjade hoidmiseks jne,» selgitas IKEA Eesti sisekujunduse osakonna juhataja Pedro Castro.

Elutuba enne uuendustöid.
Elutuba enne uuendustöid. Foto: Ikea

Seejärel tasub keskenduda värvitoonidele. Sisekujundaja lisas, et mööblit valides saab seda valida ühtlastes värvitoonides, aga ka aktsentvärvi dekoratsioonid on teretulnud. Seinte värvi saab valida viimasena, kuna mööbliga sobivaid värve on lihtne leida, vastupidi pigem mitte.

«Kui sulle meeldivad naturaalsed toonid ja punutised ning sa ei karda kasutada erinevaid värvikombinatsioone, siis on võimalus valida mööblile aktsentvärv, näiteks roheline, ning kombineerida seda looduslike materjalide ja valgete sisustuselementidega. Kui interjöör on sätitud, vali alles seejärel seinte värv, mis võiks olla loomulik, hele ja soe. Muide, see on üks järgmise aasta uusi trendikamaid toone,» ütles Castro.

Kasutage hoiustamiseks seinaruumi

Elutoa kõige olulisem funktsioon on panipaigalahendused, mis aitavad ruumi korras hoida. Kapikombinatsioon võib olla kena ja stiilne viis kõigi oluliste asjade korrastamiseks.

«Kapikombinatsioon on loodud kohandatavaks ja paindlikuks. Saad osi valida ja paigutada viisil, mis sobib sinu ruumi, elustiili ja maitsega. Telerikapid ja muu elutoamööbel võiks olla piisavalt ruumikas, et mahutada kõik asjad. Kombinatsiooni saab valida paneeluste, jalgade, nuppude ja käepidemetega või ilma. Telerikapil on juba sisseehitatud hoiuruum, mis hoiab teleri ja muude seadmete kaablid silmist eemal, kuid käeulatuses. Tänu selle suurtele sahtlitele saad hoida teleripulte, mängupulte ja muid tarvikuid korrastatuna,» ütles sisekujundaja.

Ta märkis, et tavaliselt kardetakse oma kodudes seintesse auke teha, mistõttu pannakse kõik põrandale. Selle tulemusena kaob ruumis palju kasulikku ruumi ning liikumine muutub keeruliseks. Sisekujundaja julgustab mööblit ja riiuleid seintele kinnitama – nii näeb ruum palju organiseeritum välja ning igal asjal on oma hoiukoht.

«Kapikombinatsiooni kõrvale saab sisse seada tegevusnurga kõige väiksematele. Hiljem, kui lapsed suureks saavad ja lastenurka paigaldatud nukumaja enam ei vaja, saab moodulhoiusüsteemi või muid riiuleid laiendada,» soovitas sisekujundaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles