NÄDALA RETSEPTID Kuidas verivorstid krõbedaks küpsetada? Proovi ka bravuurikat verivorsti-sealiha Wellingtoni

Britt Rosen
Copy
Küpsed Wellingoni viilud enne taldrikutesse jagamist.
Küpsed Wellingoni viilud enne taldrikutesse jagamist. Foto: Vallo Kruuser

Ahju- või pannikrõbe verivorst on pühadelaua klassika. «Kui tahate krõbedaid verivorste, küpsetage neid pigem madalamal temperatuuril ja veidi kauem,» kõlab Nõo lihatööstuse peakoka ja tehnoloogi Marko Kokmanni soovitus.

Eestlased söövad jõulude ja aastalõpu paiku üle 300 tonni veretooteid, ütleb Nõo lihatööstuse hinnang. See tähendab, et Eesti inimene sööb pühade ajal keskmiselt 250 grammi ehk umbes kaks suurt või kaheksa väikest verivorsti. Küll hapukapsaga, küll pohlamoosiga.

Kui majapidamises vorsti rohkem või jääb neid pidusöögist üle, ei ole loominguline lähenemine sugugi patt, nendib Nõo lihatööstuse peakokk ja tehnoloog Marko Kokmann. Aastate eest tutvustas Eesti kokandustipp Dimitri Demjanov Postimehe nädalalõpulisas prantsuspärast sametist verivorstisuppi, kus kohtuvad verivorst, sibul, kanapuljong, koor ja või ning maitseandjatena sool, tšilli, nelk ja kaneel. Kõik suristatakse lõpuks ühtlaseks püreeks. Kohviku Koda peakokk Inga Paenurm jagas kunagi meie leheveergudel šokolaadikoogi retsepti, kus tumeda šokolaadi kõrval oli teiseks peategelaseks verivorst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles