Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

NÄDALA RESTORAN Kuidas maitseb luuüdi?

Copy
Kuuseehtes Pastoraat.
Kuuseehtes Pastoraat. Foto: Britt Rosen

Üdi lahti lõigatud veisekondi õõnsuses on ahvatlevalt sültjas, kartulivaht pluss krõbe sibul, marineeritud nuikapsas ja murulauk loovad täiusliku maitsebuketi. Julge valik. Midagi, mida igalt poolt ei saa.

Laseme klišeedest lahti. Pärnu pole ammu ainult suve- või spaalinn. Kindlasti on Pärnu teatrilinn ühes Endlaga. Ja kõik gurmaanid teavad, et Pärnu on ka heade söögikohtade linn.

Nii pole üldse patt sõita pühadekuul sinna. Seekord kesklinna Kuninga tänava Pastoraati.

Miks on kohvikul selline nimi? Sest see oli kunagi kõrvaltänava Eliisabeti kiriku pastoraadi peahoone.

Ja miks on samas majas asuva 13 toaga hotelli nimi Rosenplänter? Sest siin elas kakssada aastat tagasi Eliisabeti koguduse pastor ja keeleuurija Johann Heinrich Rosen­plänter, kes hakkas 1813. aastal välja andma Beiträget, eesti keele paremaks tundmaõppimiseks mõeldud ajakirja.

«See oli eelärkamisaeg, lootuse aeg, talupoega ei saanud enam koera vastu vahetada. Siiski oli see vabadus vaid vabadus surra selle aia ääres, kus tahtsid, sest maad talupojale 1816. ja 1819. aasta seadustega veel ei antud,» on Rosenplänteri aega kirjeldanud keeleteadlane Heli Laanekask.

Tagasi üles