RETSEPT Vegan šokolaaditort on nii nurjatult hea, et kaob sekunditega laualt!

Kodu.postimees.ee
Copy
Vegan šokolaaditort.
Vegan šokolaaditort. Foto: Kadri Raig/kahvliga.ee

Toidublogi kahvliga.ee autor Kadri Raig jagab inspiratsiooniks eriti hõrgu šokolaaditordi retsepti.

«Ma nüüd ei hakka väitma, et see šokolaaditort just päriselt tervislik on, aga võrreldes tavaliste šokolaadikookidega sutsu mõistlikum ikka,» nendib Kadri. Tavaline suhkur on selles retseptis asendatud kookossuhkruga, tavaline nisujahu täistera speltajahuga, traditsiooniline ohtra või ja toorjuustuga tehtud kreem avokaado ning banaaniga. Kohvi võib soovi korral asendada ka apelsinimahlaga

«Tagantjärgi tarkusena pean jälle ära mainima, et paljudele jääb see kook ikkagi liiga “tervisliku” maitsega – ilmselt olen oma maitsemeeled suhkru suhtes üsna tundlikuks harjutanud, seega olge hoiatatud, maitske tainast enne küpsetamist ja vajadusel lisage suhkrut juurde, rõhutab Kadri. Või siis asendage täistera speltajahu tavalise nisujahuga.

Vaja läheb:

Koogipõhi

  • 3,5 dl mandlipiima
  • 2 tl valge veini äädikat
  • 1 dl kanget kohvi
  • 3 dl õunakastet (kasutasin Salvesti oma)
  • 1,5 dl kookosõli
  • 2 tl vaniljepastat (või kasuta 1 päris kaun või asenda ekstraktiga)
  • 320 g täistera speltajahu
  • 100 g kookossuhkrut
  • 100 g kakaod (loomulikult ilma suhkruta)
  • 3 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola

Kreem

  • 100 g 80% šokolaadi
  • 3 küpset avokaadot
  • 1 küps banaan
  • Immutamiseks veel umbes 1 dl kanget kohvi

Juhtnöörid

Koogipõhi

  1. Eelsoojenda ahi 180 kraadini ning määri 20 cm diameetriga koogivorm (või kui sul on, siis kaks samasugust) kergelt kookosõliga ning raputa üle kakaoga.
  2. Sega omavahel kokku mandlipiim ja äädikas ning jäta mõneks minutiks seisma.
  3. Samal ajal sega omavahel kokku jahu, suhkur, kakao, küpsetuspulber ja sool.
  4. Lisa mandlipiima ja äädika segule kõik ülejäänud vedelad ained ning vahusta kergelt.
  5. Lisa kuivained vedelate ainete hulka ning sega, kuni need on ühtlased ja ilma tükkideta.
  6. Vala koogivormi (või jaga ühtlaselt kahe vormi vahel).
  7. Küpseta ühes vormis umbes 40 minutit või kahes 30. Koogi valmimist saad kontrollitud selle keskele torgatud tikuga - kui tikk tuleb välja puhtalt, siis on kook valmis.
  8. Lase koogipõhjal enne tordi kokku panemist täielikult jahtuda.
  9. Vahepeal sega kokku kreem. Selleks sulata šokolaad veevannil, lisa sellele banaan ning avokaado ning surista kõik saumikseriga ühtlaseks.

Lõppakord

  1. Juhul, kui kasutasid ühte koogivormi, siis lõika koogipõhi ettevaatlikult pooleks. Kui sul on kaks koogivormi, siis sul on juba ka kaks eraldi koogipõhja ja elu selle võrra lihtsam.
  2. Jaota teelusikaga kohv tasapisi koogipõhjade vahel ära.
  3. Säti umbes kolmandik kreemist koogipõhjade vahele ning määri ülejäänud koogi külgedele ning peale.
  4. Kaunista sellega, millega soovid. Hästi sobivad näiteks mahlased apelsiniviilud, šokolaadiga kaetud kohvioad või mõned käsitsi valmistatud trühvlid.

Kadri tegemistel ja retseptidel saab silma peal hoida tema blogis ja Instagramis.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles