NÄDALA RETSEPTID Jõululauale väikese vimkaga: kihiline peedisalat lõhega, hapukapsas astelpajuga, seapraad sinepiga

Britt Rosen
Copy
Anne Eesmaa kattis inspireeriva jõululaua oma kohvikusse, kasutades vitriinkappidesse kogutud vanu lauanõusid. FOTO: Eero Vabamägi
Anne Eesmaa kattis inspireeriva jõululaua oma kohvikusse, kasutades vitriinkappidesse kogutud vanu lauanõusid. FOTO: Eero Vabamägi Foto: Eero Vabamägi

Paldiski Anne KoogiKodu kohviku perenaine Anne Eesmaa jääb oma pühaderoogades juurte juurde, kuid lisab neile väikeste maitsevinjettidega uudsust. Kihilisse peedisalatisse läheb heeringa asemel soolalõhe, hapukapsast maitsestab astelpaju.

Meie pere jõululaud on vägagi traditsiooniline, nendib Anne Eesmaa, kui tema jõuluehtes ja küünlatules Anne KoogiKodu õdusasse kohvikusse Paldiskis sisse astume. Krõbeda kamaraga seapraad, hapukapsad, verivorst, valge tanguvorst, seasült, marineeritud seened ja kõrvits, rosolje või kartulisalat, heeringas muna ja hapukoorega, seamaksapasteet – toidud, mida aastalõpupühadel pannakse lauale paljudes kodudes.

Need võivad küll vahelduda, nüanssides erineda ja moodsa köögi võtete-maitsetega täieneda, kuid üdi on sama. Näiteks kui seltskonnas on neid, kes ei armasta heeringat, võib asendada kihilises peedisalatis «Kasukas» heeringa soolalõhega. Maitse tuleb leebem, seejuures köögiviljade riivimine teeb selle mahlasemaks. Kui ükskord jäi magusast üle astelpajupüreed, mõtles ta selle ära kasutada hapukapsast hautades. «Kapsale tuli põnev maitsevarjund juurde,» ütleb ta. Ahjukartuli asemel võib aga pakkuda köögiviljagratääni, kus kohaliku juurviljapaleti teeb üleküpsetamisel eriti heaks itaallaste parmesani juust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles