MUUTUS TULEB Ehituspuidu hind käis põhjas ära! Ekspert avaldab uue aasta prognoosi

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ehituspuidu hind käis sügisel põhjas ära. Kas ja kuidas see meie ehitusmahte mõjutab?

Puumarketi juhi Toomas Tauki sõnul on ehituspuidu hind võrreldes mullusega ligi poole soodsam, kuid tootjad on mahtusid vähendanud, mistõttu võib aasta alguses oodata väike hinnatõus.

Toomas Tauki sõnul on kohalike ning eriti Skandinaavia ehitusmahtude vähenemise tõttu puidu hind aastatagusest ligi 50 protsenti soodsam.

«Puit liikus terve aasta üldisele inflatsioonile täiesti vastupidises suunas ja jäi suvel pidama. Kui viimased pool aastat oli turul selgelt puidu ülepakkumine, siis praeguseks on tootmismahtusid vähendatud ja paistab, et hinnapõhi on kas käes või käis sügisel põhjas ära,» rääkis Tauk.

Praegu prognoosivad puidutootjad esimeseks kvartaliks 5-10 protsendilist muutust, kuid suuremat hinnatõusu pole järgmiseks pooleks aastaks ette näha. Ka üldehitusmaterjalide hinnad langesid viimase aastaga ja selles sektoris samuti suuremat hinnatõusu ei paista.

Puumarketi juhi sõnul hoiavad suured materjalitootjad oma tehased lahti, mahtusid korrigeeritakse vastavalt nõudlusele ning oodatakse uut majanduse tõusutsüklit.

«Suures plaanis käib ehitusturul terav hinnavõitlus ning kasumimarginaalid on langenud, mistõttu on tellija jaoks praegu üle aastate soodsaim aeg ehitamiseks. Materjalide saadavus ja hinnad on head ning ehitajad paindlikud,» rääkis Tauk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles