SISEKUJUNDAJA JAGAB Need 5 nippi tagavad ajatult stiilipuhta elutoa

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Elutuba on koht, mis ühendab. Siin veedame enim aega oma lähedaste seltsis ning just seetõttu nõuab see ka keskmisest rohkem vaeva, et saavutada tulemus, mis paneb kõigil silmad särama.

Elutuba muudab kodu tervikuks – see on koht, kus veedame aega pere ja sõpradega. On oluline läbi mõelda elutoa sisustus, et saavutaksime harmoonilise ja täiusliku tulemuse. Kuidas sisustada elutuba terviklikult ja trendikalt, räägib NordIni mööblisalongi sisekujundaja Jekaterina Zahharenko.

Mõtle läbi, kas soovid kasutada harmoonilisi või energilisi värve

Ebakindlatel aegadel eelistatakse interjööris rahulikke ja rõõmsameelseid naturaalseid toone – näiteks beež, helehall ja muud looduslikud värvitoonid. Igas värvikaardis on toone, mis omavahel hästi kokku sobivad ja seeläbi kodus rahustavalt mõjuvad. Aina enam kasutatakse interjööris ka metalldetaile. Kui siiani on eelistatud toonideks must ja alumiinium, siis nüüd on lisandunud ka soojemad metalsed toonid – pronks ja messing. Jätkuvalt on trendikas kasutada kodu interjööris rahulikke põhjamaiseid loodustoone, millele saame vastavalt aastaajale lisada tähelepanu tõmbavaid aksessuaare – näiteks padjad, pleedid ja vaibad.

Kui soovid tuua koju rohkem erksust, tasub kasutada julgemaid värve. Väga levinud on kuuekümnendate stiilis dramaatilised ja luksuslikud toonid: sügavroheline, tumesinine, oranž, kuldne. Selle stiili märksõnaks on geomeetrilised mustrid, mida näeme detailides: maalid, postrid, valgustid, vaibad.

Pööra tähelepanu mööbli funktsionaalsusele

On näha, et inimesed hindavad aina enam mööbli funktsionaalsust – praegusel ajahetkel ostetakse aina rohkem väiksemaid elamispindu ning soovitakse sinna kompaktset ja mugavat diivanit, kuhu mahuks kogu perega mõnusalt õhtut veetma. Diivanilauad on ajas muutunud Jaapani stiilile omaselt madalamaks, lisaks on oluline nende funktsionaalsus: et laua erinevaid osi saaks avada ning üksteise alla mahutada – nii saab näiteks perega lauamängude mängimiseks elutoas laua ruumi juurde tekitada. Elutoa mööbli, eriti diivani valikul tuleb pidada silmas eelkõige enda vajadusi: kas diivan peaks olema lahtikäiv? Kui palju on pereliikmeid ning kui suur peaks diivan olema, et kõik kenasti istuma mahuks? Sealt edasi saab teha järgmisi valikuid – täpsemate küsimuste osas on alati abiks ka salongitöötajad.

Elutuppa sisustust valides valime ka puitmööblit, näiteks diivanilaudu, kummuteid, vitriinkappe jne. Telekakapi valimisel tuleks arvestada sellega, kas teler on kinnitatud seinale või toetub kapile – esimesel juhul saab kasutada kummutit või muud kõrgemat kappi, aga kui teler peab toetuma kapi peale, tasub eelistada madalamat TV-alust. Kui kodus on kasutusel robottolmuimeja, peaks diivani ja teleka kapi puhul valima jalgadega variandi, et tolmuimeja mööbli alla liikuma mahuks. Mööbli valikul tuleb arvestada ka toa suurusega – näiteks diivani puhul tasub põhjalikult üle mõõta, et see jääks visuaalselt toas ilus ning jätaks ka piisavalt liikumisruumi. Soovitan ka vaiba valikul pöörata tähelepanu selle mõõtudele: vaip peaks kindlasti olema diivanist suurem, et tekitada toas harmooniat.

Vali mööblikangaid hoolikalt

Diivani ja muu pehme mööbli puhul on väga oluline materjali valik – et see sobiks interjööri, oleks vastupidav ja ka kerge hooldada. Sealjuures tasub mõelda diivani paigutusele – näiteks pakuvad mõned tootjad täisnahast diivaneid, mille külgedel ja tagusel pole kasutatud kunstnahka. Nii jääb diivan kaunis ja harmooniline ka toa keskel. Kui peres on lapsed ja loomad, tuleks silmas pidada materjali vastupidavust: näiteks soovitame kangatüüpidest sametit või nubukit. Villa ja muude looduslike kangaste puhul tuleb arvestada, et nende puhastamine ja hooldamine on keerulisem. Kanga värvi valimisel tasub silmas pidada interjööris olemasolevaid toone – populaarsed on põhjamaised soojad loodustoonid.

Vaipade osas eelistatakse naturaalseid materjale, näiteks villa. Bambussiid on samuti populaarne, sest see on kergesti hooldatav ega kogu tolmu. Kui peres on lapsed ja loomad, tuleks naturaalse materjali puhul jälgida, et tegu poleks väga tekstuurse pinnaga – seda on keerulisem hooldada ning selle peal ei saa liikuda robottolmuimeja. Ka sünteetilised vaibad näevad kaunid välja, lisaks on nende tugevuseks see, et need on villastest vaipadest soodsamad ning neid on lihtne hooldada – seepärast soovitame neid just kodudesse, kus on lapsed või loomad.

Kuigi geomeetrilised mustrid on aina rohkem populaarsust kogumas, on rahulikes toonides ühetoonilised vaibad kindel ja ajatu lahendus – näiteks on hoolimata keerulisemast hooldamisest väga levinud just valge värv. Vaiba valikul tasub julgelt salongi spetsialistiga nõu pidada, et luua tuppa terviklik lahendus.

Katseta koos erinevaid materjale

Naturaalne puit on eestlaste ajatu lemmik, kuid interjööris ei pea seda kasutama vaid ühetaoliselt. Ruumile saab sügavust anda materjale miksides – kui varem oli populaarne läbivalt tammepuidu kasutamine, siis nüüd julgetakse selle juurde tuua ka erinevat tooni peitse, näiteks pähklitooni ja tumehalli, mis hästi kokku sobivad. Samuti võib omavahel kombineerida matti ja läikivat pinda või kangaid ja nahast materjale – viimast näiteks diivani ja tugitoolide puhul. Inimese pilku tõmbavad erinevad tekstuurid – see muudab ruumi põnevamaks, andes sellele sügavust.

Sealjuures tuleb silmas pidada ka materjalide kvaliteeti. Näiteks telekakapi puhul tasub eelistada vastupidavamaid materjale: MDF-plaat, spoon, täispuit. Täispuidu ja spooni puhul on võimalik mööblile tekkinud kriime, plekke ja täkkeid parandada – erinevalt lakitud pinnast saab neid lihvida ja õlitada. Sealjuures tasub silmas pidada, et täispuit mõjub rustikaalsemalt, samas kui spoonitud pind on ühtlane. Vältida tasub väga soodsa hinnaklassi materjale – näiteks puitlaastplaat, mis pole nii vastupidav ja on seetõttu ka lühema elueaga.

Ära unusta hooldust

Mööbli hooldamine pole nii keeruline, kui tihtipeale arvatakse – kuid see aitab sisustusel ka aastaid hiljem kaunina püsida. Elutoas tuleks näiteks diivanit regulaarselt tolmuimejaga puhastada, et vältida tolmust toppide tekkimist kangale. Samuti tasub diivanil, toolidel ja ka nahast pindadel kasutada kaitsvaid spetsiaalseid vahendeid, mis ei lase plekke nii lihtsalt kangakiu sisse – uus kaitsekiht lisatakse üldiselt kord aastas. Nahast pindu tuleks lisaks ka vahatada ja kreemitada, et vältida nende liigset kuivust.

Täispuidust pindu tuleb kord aastas õlitada – igal mööblitootjal on selleks vastavad tooted. See aitab kaitsta puitu kuivamise ja plekkide eest ning neutraliseerida päikesevalgusest tekkinud tooni muutuseid, mis tihti just naturaalse puidu puhul esile tulevad. Vaipade hooldamisel on oluline põhjalikult puhastusjuhendit järgida. Puhastamise sagedus oleneb vaiba kasutuskohast – näiteks vajab esikuvaip tihemat puhastust. Kui aga vaibale plekk tekib, tuleks see koheselt lapiga eemaldada, et see sisse ei imbuks.

Tänapäeval vahetavad inimesed mööblit üsnagi tihti. Aina enam tõuseb aga ka teadlikkus keskkonnasäästlikkusest – sellele mõeldes tasub eelistada kvaliteetseid ja ajatuid mööbliesemeid, mis sobivad kodu stiiliga ja rõõmustavad pere pikalt. Kui mööbli eest hästi hoolitseda, näeb see kaunis välja ka aastaid hiljem ning väikeste sisustusdetailidega saab seda taas trendikaks ja värskemaks muuta. Kodu sisustamisel liigub fookus aina enam kvaliteedile ja läbimõeldusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles