RASKUSTE KIUSTE Tarnekriisis alanud arendus sai valmis enne tähtaega

Kodu.postimees.ee
Copy
Rannakalda arendus.
Rannakalda arendus. Foto: Arco Vara

Elukondliku kinnisvara arendaja Arco Vara ehituse peatöövõtuga tegelev tütarettevõtte Arco Tarc lõpetas Kodulahe kvartali Rannakalda arenduse projekti vaatamata muutlikule turuolukorrale ennetähtaegselt.

Arco Vara juhi Miko Niinemäe kohaselt oli Arco Tarci esimeseks objektiks saanud Rannakalda nõudlik arendus, millega kaks aastat tagasi loodud meeskond sai muutlikule turuolukorrale vaatamata suurepäraselt hakkama.

«Uus meeskond sai endale ülesandeks luua enam kui 100 kodu logistiliselt suurepärasesse, ent ehituslikult väljakutsuvasse asukohta, sest merekalda pinnasele ehitamine on mõnevõrra keerulisem,» ütles Niinemäe.

Arco Tarc alustas Kodulahe kvartalis aadressil Lammi 8 Rannakalda arenduse ehitustöödega 2022. aasta veebruaris ja esialgu alanud aasta esimesse kvartalisse planeeritud etapp valmis ennetähtaegselt juba 2023. aasta lõpus.

Rannakalda arendus.
Rannakalda arendus. Foto: Arco Vara

«Objekti valmimine enne tähtaega ei ole ehituses just igapäevane, nii et vaatamata muutlikele oludele, sai ehitusettevõte tõepoolest projektiga väga hästi hakkama,» rääkis Arco Vara juht.

Arco Tarc juhi Lauri Männiste sõnul seisti projekti käigus lisaks ehituslikele iseärasustele silmitsi ka majanduslike mõjuritega. «Kui me Rannakalda ehitust planeerisime, olid väga muutlikud ajad. Materjalide kättesaadavus oli järsult vähenenud ja hinnad tõusid kiiresti, kohe projekti esimestel kuudel algas Ukrainas sõda. Sellest tulenevate riskidega tuli arvestada ja osaliselt need riskid ka realiseerusid,» kommenteeris Männiste ehitusprotsessi kulgu.

Ta tõi välja, et kulude kontrolli all hoidmisel mängisid oma rolli tarnijatega sõlmitud lepingud ja läbipaistvad kokkulepped. Siiski peab Männiste projekti suurimaks eduteguriks hoopis meeskonnaliikmete ühiseid pingutusi ja sünergiat.

Elektriauto laadimine kõikidele

Uusarendusse rajati ühtekokku 108 kuni viietoalist kodu, viis äripinda ja maa-alune parkla. Üle poole korteritest sai müüdud ja üle antud juba eelmise aasta lõpus. Kõik Rannakalda hooned on A-energiaklassist, elumajad on varustatud päikesepaneelidega, korterites on vesipõrandaküte ja soojustagastusega ventilatsioonisüsteem.

«Kui päikesepaneelid on täna juba tavaline nähtus, siis Enefit Volti poolt igale parkimiskohale rajatud elektriauto laadimispunkti valmidus on korterelamute turul esmakordne pilootprojekt,» rääkis Männiste uusarenduse omapärast.

Ranna- ja haljasala korrastamine

Arco Vara eesmärgiks on arendada terviklikke elukeskkondi ja see on olnud prioriteediks ka Rannakalda arenduses, millesse ettevõte investeeris ühtekokku 25 miljonit eurot. «Oleme näiteks omal algatusel teinud märkimisväärseid lisainvesteeringuid ranna- ja haljasala korrastamiseks,» ütles Niinemäe.

Niinemäe sõnul on Rannakalda trumbiks kahtlemata harukordne kesklinna- ja samaaegselt merelähedane asukoht. Nii arendus- kui ka ehitusettevõtte juht mõlemad hindavad valminud uusarenduse puhul kõrgelt just selle privaatset ümbrust, mida Tallinnas muidu nii lihtne leida pole. «Kindlasti teeb Rannakalda tuleviku vaates unikaalseks tõsiasi, et sinna lihtsalt ei ole võimalik kolmele küljele enam midagi juurde ehitada, nii et mõnus privaatsus jääb igal juhul alles,» ütleb Niinemäe lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles