:format(webp)/nginx/o/2024/01/17/15834643t1h47c6.jpg)
Vegantoidu kokk ja kokaraamatute autor Maru Metspalu jagab lihtsasti valmistatavat taimse toidu - krubotto - retsepti. Tegemist on risottoga, mis valmistatud odrakruupidest.
Vegantoidu kokk ja kokaraamatute autor Maru Metspalu jagab lihtsasti valmistatavat taimse toidu - krubotto - retsepti. Tegemist on risottoga, mis valmistatud odrakruupidest.
Pühad mööduvad tavapäraselt üsna traditsiooniliste ja rammusate söökide saatel, seega kipuvad paljud uue aasta hakul soovima kergemaid eineid. Üha rohkem inimesi liitub jaanuaris nn vegaanuari väljakutsega, mis tähendab, et kuu aega süüakse vaid taimset toitu. Sageli arvatakse ekslikult, et taimsete roogade valmistamine on tavatoitudest kulukam ja keerulisem. Vegantoidu kokk ja kokaraamatute autor Maru Metspalu tõestab vastupidist ja jagab lihtsasti valmistatavat taimse toidu retsepti.
Sage eksiarvamus on, et taimse toidu valmistamine on väga keeruline. Kuid IKEA Eesti toidu- ja joogi osakonna juhi Lauri Tomingase sõnul on olemas ka erinevaid toitainerikkaid külmutatud taimseid toite, mis võivad kiirel päeval suureks abiks olla, näiteks lihata taimsed pallid.
«Suured muutused saavad alguse väikestest sammudest ehk antud juhul ampsudest. Me usume, et toit peab olema hea igas mõttes – nii inimestele kui ka planeedile. Selleks, et astuda samm tervislikuma eluviisi poole, pole vaja teha suuri muutusi. Näiteks traditsiooniliste lihapallide alternatiiviks võivad olla taimsed pallid, mis maitsevad nagu liha ja mida saab kasutada suppides, hautistes, pastades ja üleüldiselt kõikides roogades, kus kasutatakse traditsioonilisi lihapalle,» räägib Tomingas.
Maru Metspalu on tuntud kui vegankokk, taimetoidu entusiast, kokaraamatute autor ja toidukunstnik. Ta soovitab lihtsasti valmistatava taimse roa krubotto retsepti. Tegemist on risottoga, mis valmistatud odrakruupidest. Metspalu lõi selle roa spetsiaalselt IKEA Rootsi restorani külastajatele. Rooga saab proovida terve jaanuarikuu jooksul. Ta jagab ka retsepti roa kodus valmistamiseks.
«Roas on sametine kreemjas tomatikaste ja rohkelt köögivilju, mis on pärast rammusat pühadesööki toidulauale eriti teretulnud. Tavaliste lihapallide asemel soovitan kasutada taimepalle, mis maitsevad nagu liha, seega hindavad seda rooga ka lihaarmastajad,» jagab Metspalu.