KIIRELT JA LIHTSALT Taimetoidukokk Maru Metspalu jagab hõrgutava krubotto retsepti

Kodu.postimees.ee
Copy
Maru Metspalu.
Maru Metspalu. Foto: Ikea

Vegantoidu kokk ja kokaraamatute autor Maru Metspalu jagab lihtsasti valmistatavat taimse toidu - krubotto - retsepti. Tegemist on risottoga, mis valmistatud odrakruupidest.

Pühad mööduvad tavapäraselt üsna traditsiooniliste ja rammusate söökide saatel, seega kipuvad paljud uue aasta hakul soovima kergemaid eineid. Üha rohkem inimesi liitub jaanuaris nn vegaanuari väljakutsega, mis tähendab, et kuu aega süüakse vaid taimset toitu. Sageli arvatakse ekslikult, et taimsete roogade valmistamine on tavatoitudest kulukam ja keerulisem. Vegantoidu kokk ja kokaraamatute autor Maru Metspalu tõestab vastupidist ja jagab lihtsasti valmistatavat taimse toidu retsepti.

Sage eksiarvamus on, et taimse toidu valmistamine on väga keeruline. Kuid IKEA Eesti toidu- ja joogi osakonna juhi Lauri Tomingase sõnul on olemas ka erinevaid toitainerikkaid külmutatud taimseid toite, mis võivad kiirel päeval suureks abiks olla, näiteks lihata taimsed pallid.

«Suured muutused saavad alguse väikestest sammudest ehk antud juhul ampsudest. Me usume, et toit peab olema hea igas mõttes – nii inimestele kui ka planeedile. Selleks, et astuda samm tervislikuma eluviisi poole, pole vaja teha suuri muutusi. Näiteks traditsiooniliste lihapallide alternatiiviks võivad olla taimsed pallid, mis maitsevad nagu liha ja mida saab kasutada suppides, hautistes, pastades ja üleüldiselt kõikides roogades, kus kasutatakse traditsioonilisi lihapalle,» räägib Tomingas.

Krubotto taimepallidega

Maru Metspalu on tuntud kui vegankokk, taimetoidu entusiast, kokaraamatute autor ja toidukunstnik. Ta soovitab lihtsasti valmistatava taimse roa krubotto retsepti. Tegemist on risottoga, mis valmistatud odrakruupidest. Metspalu lõi selle roa spetsiaalselt IKEA Rootsi restorani külastajatele. Rooga saab proovida terve jaanuarikuu jooksul. Ta jagab ka retsepti roa kodus valmistamiseks.

«Roas on sametine kreemjas tomatikaste ja rohkelt köögivilju, mis on pärast rammusat pühadesööki toidulauale eriti teretulnud. Tavaliste lihapallide asemel soovitan kasutada taimepalle, mis maitsevad nagu liha, seega hindavad seda rooga ka lihaarmastajad,» jagab Metspalu.

Kreemja tomatikastme ja vürtsikate pallikestega krubotto

Kreemja tomatikastme ja vürtsikate pallikestega krubotto.
Kreemja tomatikastme ja vürtsikate pallikestega krubotto. Foto: Ikea

Vaja läheb:

  • 1,5 dl odrakruupi
  • Soola keeduvee maitsestamiseks
  • 1 pakk kreemjat tomatikastet
  • röstitud aed- ja juurvilju: paprika, sibul, brokkoli, lillkapsas, porgand
  • 2-3 pruuni šampinjoni
  • 5 taimset vürtsikat pallikest

Juhtnöörid

  • Keeda odrakruubid soolaga maitsestatud vees, kuni need on küpsed. Kurna keeduveest.
  • Samal ajal koori sibul ja lõika sektoriteks. Viiluta paprika, lõika õisikuteks lillkapsas ja brokkoli ning sektoriteks seened. Pane kõik küpsetuspaberil ahjuplaadile, nirista pisut õli ja maitseks soola ning jahvata värskelt musta pipart. Lisa ahjuplaadile ka vürtsikad pallikesed. Rösti 200-kraadi juures, kuni sinu jaoks on küpsus paras. Olgu selleks kergelt krõmps või täiesti pehme.
  • Sega kruupidele kreemjas tomatikaste, pigista pisut sidrunimahla ning sega hulka ka ahjust tulnud aedviljad.
  • Kuumuta ning serveeri vürtsikate pallikeste, granaatõunaseemnete ja röstitud seemnete seguga.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles